Stallrapport 1909-10

Hallåj i höstmörkret

 

Vi sätter nu punkt för september månad som bjudit på en del frostnätter, men ännu så länge har vi dock inte skymtat en endaste snöflinga. Skönt!

Det är väl mest på det växande mörkret vi noterar att vi på allvar är inne i hösten för vädermässigt har det annars varit helt okej och sportsligt likaså med några septembersegrar och då bland annat två trevliga sådana för Källsjöviking.

I stallet har nu Rote Carl, helt enligt planeringen, lämnat oss och gått tillbaka till ägarna Sandströms i Stöcksjö och Verdals Bris är också historia hos oss. Det visade sig tyvärr att Verdals Bris var allt an- nat än lämpad för att kunna tränas för en framtid som tävlingshäst varför han nu flyttat till Lycksele och en väntande roll som sällskapshäst. Där kommer han att få det jättebra.

Vi har under månaden också räknat in tre nyförvärv och alla de från Bertil Ådin och Katarina Isaks- son utanför Burträsk och deras Risåuppfödningar. Tvåårige Risåtinder och ettåringarna Risåerland och Risåjoker finns nu hos oss i Innergård. Noteras kan att Risåerland verkligen bekantat sig med trakten då han direkt efter ankomsten kom loss och tog sig en tur över hagar, på vägar och i skogar under en och en halv timme. Han fick med andra ord bra träning på direkten vilket avlöpte mycket väl.

Vi har under månaden hunnit renovera ett antal äldre hagar – Tack för hjälpen till Ivan Berglin! – och dessutom satt upp några nya stora tillfälliga hagar med härligt sommarbete högre upp i backen från gårdsplanen sett. Där trivs hästarna helt förträffligt.

Kommande lördag kör Skellefteåtravet sin årliga V75-dag där vi hoppas ha med några hästar i ram- loppen. Annars är oktober något av en tävlingsmässig rulla-på-månad medan därefter kommande no- vember bjuder på lite mer tävlingsspets och då bland annat i unghästseriernas finaler hemma på Umå- ker 8 november. Detta är en trevligt stark kallblodsdag med hela sex lopp för vår ras, men det är då det.

Ett första utkast för tävlandet 2020 har nyligen presenterats och pekar på att det inte blir några större skillnader med maximalt en (1) tävlingsdags skillnad (mer eller mindre) för landets alla banor.

Det viktigaste här är att vi får en bättre regional planering i norr då det nu ibland kan vara tokmycket trav på våra breddgrader vissa perioder för att i nästa skede vara oerhört tunt med starttillfällen. Det här och en bättre samordning av propositionsskrivandet hoppas jag blir mycket bättre till 2020 och ser jag det ännu längre fram i tiden ser jag en oro i det hela då antalet hästar och aktiva som bekant har mins- kat rejält under 2000-talet.

På hemmaplan kring Innergård kan jag också glatt konstatera att de ansvariga hyvlat till vägen upp till Innergård. Må vara att det var en ”fuskvariant” men det blev i alla fall bättre än tidigare och inom kort ska dessutom bredbandet vara inkopplat vilket kommer att underlätta enormt mycket i vår vardag.

 

Mats Gällerstedt

H Ä S T A R N A 1909/10

BERGLUNDAS ELSA
3 år, sto e Voje Spik – Elite Faksa e Järvsöfaks Godkänd premie 181012
Ägare: Åkesson Lars, Örträsk Uppfödare: Åkesson Lars & Johansson Annbritt
Ska behandlas av kiropraktiker Maria Öhman i början av oktober igen. Hon är nämligen lite sned i ryggen. Hon tränar dock på kontinuerligt och tar sig allt eftersom, men behöver ytterligare en del träning. Målet är fortfarande att hon ska gå kvallopp under denna höst.
ELSÅS RAVN
4 år, valack e Bork Odin – Dolly Stjerna e Spang Best 9 starter 1-0-2 31.200:-
Ägare: Easy KB, Uppsala Uppfödare: Köhne Jan Roar, Norge
Galopperade helt utan anledning i förra starten i Skellefteå då han satt i ett bra läge dryga halvvarvet kvar. Ger sken av att inte vara helt kurant, är också synbart sned bak. Förra veckans veterinärbesök gav dock inte något konkret besked om vad det kan handla om.
GULI BEST
3 år, valack e Lome Elden – Guli Galant e Järvsöviking 5 starter 0-3-0 75.000:-
Ägare: Andersson E-L, Gällerstedt M & Lia J Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Gick nytt fint rekord som fyra i Skellefteå i förra starten och är nu uppe i 75 000 intravade kronor på sina fem starter hittills vilket är fina siffror så här under debutsäsongen. Han tränar alltjämt bra och kommer att göra nästa loppframträdande på Umåker 18/10.
GULI CASTOR
6 år, valack e Järvsöfaks – Ternemy e Elding. 37 starter 11-6-10 352.000:-
Ägare: Stall Lapp Brun KB, Tavelsjö Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Trots tidig galopp – ”kuskfel” – vann han på Skellefteå på ett säkert sätt till slut. I torsdags blev han trea på ett mycket bra sätt – rekord med 1/10 – på Solänget. Startar i Skellefteå lördag 5/10 och sen över 3140 meter i Gävle 24/10 varefter troligtvis vinterträning väntar.
GULI KAJSA
1 år, sto e Bork Odin – Guli Nova e Järvsöfaks.
Ägare: Andersson Fredrik, Umeå Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Har nu börjat köras för vagn vilket går helt utan problem. Går tillsammans med Guli Tone i hagen och de trivs verkligen perfekt ihop. Extra glad är jag personligen för att Ernst Nilsson från Lycksele är på väg in som delägare här. Vi har haft hästar tillsammans i 20-talet år.
GULI TONE
2 år, sto e Smedheim Solan – Horgen Gro e Elding. Godkänd kval 190922
Ägare: Andersson Fredrik, Umeå Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Klarade kvalet förra söndagen på ett mycket bra sätt med sju sekunder tillgodo. Detta trots att hon var stressad för dagen och att det blev en omstart. Vi ska komma ihåg att hon bara tränats sedan i juni månad. Nu väntar en träningsvinter innan debutsäsongen.
GULI VINN
6 år, valack e Wikvinn – Guli Galant e Järvsöviking 29 starter 5-10-3 297.200:-
Ägare: Stall Vännfors Odin Uppfödare: Andersson Fredrik, Umeå
Hade krafter kvar då han satt fast som sexa på Umåker förra söndagen 22/9. Tränar på bra men nu finns det tyvärr inget lämpligt lopp förrän på Solänget 22/10. Därefter väntar med stor sannolikhet start i försökslopp i Greivins Minne på Bodentravet i november månad.
KÄLLSJÖLINUS
2 år, valack e Tekno Odin – Kvitheims Karin e H.G.Balder Godkänd premie 190830
Ägare och uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Har vuxit en hel del under eftersommaren och kommer att bli en riktigt stor häst. Var tyvärr förkyld en sväng här under september månad varför vi stod över då inplanerat kval som nu istället blir på Umåker 11/10. Andelarna i ”Linus” bolag är nu i princip slutsålda.
KÄLLSJÖVIKING
4 år, valack e Järvsöviking – Kvitheims Karin e H.G.Balder 19 starter 6-3-1 192.600:-
Ägare: Domeij Tomas & Lennart, Asplund Tina Uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Två starter under september har resulterat i två segrar. Detta i Boden trots en rejäl startgalopp och när han enkelt vann för Micke Björklund i ett lärlingslopp på Umåker förra söndagen 22/9 var han på väg ner på innerplan 500 kvar. Nästa start blir på Umåker 11/10.
LIAPRINSEN
2 år, hingst e Spikeld – Eldturi e Järvsöviking Godkänd premie 190628
Ägare: Hellgren Lennart, Umeå Uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Fortsätter att utvecklas, men när han kvalade förra söndagen 22/9 bröt han ner mot innerplan 100 kvar. När jag bröt tillbaka tog han fyra galoppsprång och blev surt nog diskad. Annars fungerade han jättefint i travet och nu laddar vi för nytt kvallopp på Umåker 11/10.
LILLFAX
8 år, valack e Järvsöfaks – Nordli Gullet e Sjefen 67 starter 4-6-10 304.100:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Blev oplacerad i lopp på Umåker där han fick tufft lopp genom att trava utvändigt där dom vann på en 24-tid. Han blev oplacerad, men var bra och nära rekordet. Nu får han en träningsperiod inför vintersäsongen där han trivs bra med broddar under hovarna.
RISÅERLAND
1 år, hingst e Ulvsås Zico – Påls Erlin e Pål Even
Ägare: Ådin Bertil, Burträsk Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Kom till oss i början av september och var då inte mer än ledd med grimma. Inledningsvis skämde vi bort och tämjde honom för att nu ha börjat tömköra honom vilket fungerar mycket bra. Han påminner mycket om ”Joker” men är lite större och lite lugnare.
RISÅJOKER
1 år, hingst e Ulvsås Zico – Fjellblessa e Dotterud Teddy
Ägare: Ådin Bertil, Burträsk Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Precis som Risåerland kom han till oss i början av september och var då inte mer än ledd med grimma. Upplägget har varit och är precis detsamma som för ”Erland” och hittills har vi inget att klaga på. Spännande med avkommor efter Ulvsås Zico som börjat bra i aveln.
RISÅTINDER
2 år, hingst e Dotterud Teddy – Risåstrimma e Skaffer Brunen Godkänd premie 190715
Ägare och uppfödare: Jonsson Nathalie
Kom till Innergård i mitten av september, men redan i juli såg jag hans premielopp i Skellefteå där han visade upp sitt långa fina steg. Han är snygg som en tavla, men behöver mycket träning som vi varvar med lugn fyrhjulsvagnskörning. Knappast något kval i år.
STÅLVIKTOR
4 år, valack e Bork Odin – Eira e Spang Best 14 starter 2-4-2 199.900:-
Ägare: Johnny Löthberg Konsult AB m fl Uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Fick bara ett lopp i augusti (ett annat inplanerat blev inställt), startade sen på Solänget 7/9 och var där femma utan att vara på topp för dagen. Det visade sig att han var lite snuvig då, men nu är han frisk igen och tränar på ett bra sätt och kommer att starta i Boden 10/10.
STÅLVILLE
8 år, valack e Lome Elden – Eira e Spang Best 67 starter 8-12-10 535.450:-
Ägare och uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Satt fast i septemberstarten, vi fick backa ut i sista sväng, sen avslutade han mycket bra till femteplatsen. Tränar på mycket bra hemmavid, det finns flera intressanta lopp nu under oktober där vi är helt inne på att han åtminstone ska starta hemma på Umåker 18/10.
VÄNNFORS GRYNET
3 år, sto e Bork Odin – Vännfors Lotta e Järvsöviking Godkänd kval 190606
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Efter att ”brunstproblemen” blivit bättre har hon utvecklats mycket efter att tidigare ha agerat lite lojt och omotiverat. Nu har hon förbättrat sig, vi har en ny utrustning så att hon inte kan vika öronen bakåt och sneglar mot debut i något nollopp om en månad eller två.
VÄNNFORS STJÄRNA
4 år, sto e Alm Viktor – Nordli Grynet e Nordli Svarten 20 starter 5-1-4 244.969:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Hade ett tufft utgångsläge i Skellefteå i förra starten, blev sexa efter att inte riktigt ha fått chansen. Allt är bra med henne, vi har uteslutit trippen till Momarken men tyvärr finns inte heller lopp här hemma under oktober varför hon får vänta till november för nästa start.
TRÄNARSTATISTIK STALL GÄLLERSTEDT
Period Antal starter/1-2-3-placeringar/ Segerprocent / Platsprocent / Inkört / Inkört per start)
1907: 21 3-1-4 14 % 38 % 143.300:- 6.824:-
1908: 14 2-3-5 14 % 71 % 149.500:- 10.679:-
1909: 12 3-0-1 25 % 33 % 81.100:- 6.758:-
2019: 92 14-11-16 15 % 45 % 739.800:- 8.041:-
2018: 107 17-17-16 16 % 47 % 1.016.369:- 9.499:-
2017: 108 9-16-9 8 % 31 % 522.200:- 4.835:-
2016: 122 11-21-16 9 % 39 % 747.500:- 6.127:-
2015: 149 18-18-20 12 % 38 % 776.600:- 5.212:-
Kommentar:
Det blev tre segrar till stallet under september och totalt för året har vi nu 14 segrar vilket ger en segerprocent på 15 och vi har en platsprocent på 45. Bäst har vi lyckats på Boden där vi på 15 starter har vunnit fyra gånger och varit bland de tre nio gånger vilket ger seger- och platsprocent på 27 respektive 60.