Stallrapport

Gott Nytt Travår!
Vi ska nu bläddra över till 2020 och kan summera ett år där vi sett till intravade pengar till stallet var knappt 150 000 kronor efter fjolårets siffror vilket jag ser som godkänt. Detta då vi genomfört något av en generationsväxling och det är faktiskt också mitt näst bästa år någonsin efter fjolåret då vi passerade miljonen.
Fram till hösten tycker jag att tävlandet följde plan och förhoppningar, men det sista kvartalet tappa-de vi fart i tävlandet, dels för att det kördes tämligen lite trav här i norr men också då vi drogs med sjukdomar i stallet i riktigt stor och efterhängsen omfattning.
Nu väntar ett nytt år inför vilket vi mer än tidigare jobbat med mål och en strukturerad verksamhets-plan för i princip alla olika delar av vår rörelse och verksamhet.
Vi har exempelvis spaltat upp vissa punkter då det gäller marknadsföring och kundvård varför Ni redan nu ska boka in lördag 23 maj för ett Öppet Hus hos oss i Innergård dagtid följt av travtävlingar på Umåker på kvällen. Tidigare under samma vår så bjuder vi in Er hästägare till fika och umgänge i vårt stall på Umåker under V75-lördagen 18 april.
Tanken är också att vi ska ha en gemensam stallträff under någon av Lyckseletravets tävlingsdagar i månadsskiftet juni/juli och vi ska också se om det hos Er finns intresse för att anordna en tripp till hös-tens stora kallblodshelg på den fantastiska Wångenanläggningen i Jämtland.
Vi vill även kunna fortsätta att vidareutveckla hemsida och facebook och har vidare vissa invester-ingsbehov som bland annat någon ny vagn och gärna också en ny hästfinka. Vi ska också se över vat-tentillgången i vissa hagar medan tankarna på att anlägga en rundbana här hemma förmodligen får vän-ta till då nästa år 2021.
Tittar vi till hästar och tävlande har vi som mål att få in minst fyra, gärna fler, ettåringar i varje årskull och har därför tänkt att utöka ”scoutingen” av unghästar genom att bygga upp kontakter och besöka fler uppfödare. Kring tävlande har vi också pekat ut ett tiotal, ur främst kallblodssynpunkt, ”viktiga” tävlingsdagar där vi vill vara med och tävla. Dessa dagar ligger främst under sommar och höst till vilket vi får återkomma.
Mycket i dessa våra tankar och 2020-planeringen handlar givetvis om att synas mycket i mängder av olika sammanhang med ett mål i att hitta nya hästägare och sympatisörer för framtiden.
Vi har belyst, funderat och planerat för ännu fler bitar för att utveckla hela vår verksamhet kring vil-ket Ni mycket gärna får höra av Er med funderingar nu när vi går in på ett nytt år inför vilket det känns riktigt bra då vi nu klarat av en dryg sjukdomsperiod i stallet och även om det inte blir så mycket täv-lande i början av året tycker jag att det känns rejält spännande inför vad som komma skall om något kvartal när vintern gör sitt bokslut och vi kan börja tävla i större omfattning och det inte minst med ett antal debuterande hästar.
Mats Gällerstedt

H Ä S T A R N A 1912/2001

GULI BEST
3 år, valack e Lome Elden – Guli Galant e Järvsöviking 7 starter 0-3-2 102.500:-
Ägare: Andersson E-L, Gällerstedt M & Lia J Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Efter knäbehandling och förkylning är han nu frisk och inne i hård vinterträning. Vi har skrinlagt planerna på vintertävlande, men är nöjda med debutsäsongen även om han inte fick vinna något lopp. Allt är bra och han är laddad inför 2020 som kan bli riktigt intressant.
GULI CASTOR
6 år, valack e Järvsöfaks – Ternemy e Elding. 38 starter 11-6-10 354.300:-
Ägare: Stall Lapp Brun KB, Tavelsjö Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Tränar nu riktigt tufft på ett bra sätt där han numera, som lite äldre, har lärt sig det här med broddar på bättre sätt än tidigare vintrar. Det är dock inte aktuellt med något istävlande men han känns jättefin och kommer att vara startklar för lopp i slutet av mars eller april.
GULI KAJSA
1 år, sto e Bork Odin – Guli Nova e Järvsöfaks.
Ägare: Gällerstedt Mats & Nilsson Ernst Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Nu har vi fixat ut de irriterande vargtänderna som kan jämföras med visdomständer för oss tvåbenta. Nu springer rakt på bra sätt. En hård dam med rejält humör som slagit ett fotsteg på en vagn riktigt snett. Hon kanske lugnar ner sig när Ernst kommer och hälsar på…
GULI TONE
2 år, sto e Smedheim Solan – Horgen Gro e Elding. Godkänd kval 190922
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Har också hon blivit kvitt några störande tänder. Var jätteförkyld under några veckor fram till jul, men är nu åter i träning på ett bra sätt. Hon är, som tidigare sagts, tidig av sig, har utvecklats mycket sedan hon kom till oss i juni. Vi planerar för debut under försommaren.
GULI VINN
6 år, valack e Wikvinn – Guli Galant e Järvsöviking 31 starter 5-10-4 307.200:-
Ägare: Stall Vännfors Odin Uppfödare: Andersson Fredrik, Umeå
Har var inte som bäst i finalen av Greivins Minne i Boden dit han kvalificerat sig i slutet av november, var lite lat och störd av något och har därefter behandlats i båda bakknäna. Tränar nu åter igen på ett bra sätt här hemma och prepareras för start i Skellefteå 22/1.
KÄLLSJÖLINUS
2 år, valack e Tekno Odin – Kvitheims Karin e H.G.Balder Godkänd premie 190830
Ägare och uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Är en stor och mycket vacker häst som nu, så att säga, har vuxit i sin kropp. Börjar allt mer likna sin bror Källsjöviking, är numera mindre lat, mer framåt och kan verkligen dra iväg om han är på det humöret. Han tränar på nu under vintern för kval och start till sommaren.
KÄLLSJÖVIKING
4 år, valack e Järvsöviking – Kvitheims Karin e H.G.Balder 22 starter 6-4-2 240.600:-
Ägare: Domeij Tomas & Lennart, Asplund Tina Uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
V75-startade på juldagen hemma på Umåker där han inte kunde öppna någonting alls bakom bilen, möjligtvis var det isbanan som ställde till det? Sen gick han i alla fall bra sista 800 meterna fram till en fjärdeplats. Här blir det start igen redan nästa vecka 7/1 i Skellefteå.
LIAPRINSEN
2 år, hingst e Spikeld – Eldturi e Järvsöviking Godkänd premie 190628
Ägare: Hellgren Lennart, Umeå Uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Har haft problem med rasp som är en form av irriterande utslag på bakbenen vilket tillkom då det var fuktigt under mycket hår. Det gjorde att han blev rejält öm där det tog ett tag innan vi upptäckte det. Har därefter behandlats med salva, blivit bra och tränar nu igen.
LIATÖSEN
1 år, sto e Lome Kongen – Eldturi e Järvsöviking
Ägare och uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Kom till oss i november då vi först började tömköra henne. Är stor, rejäl och mycket trevlig att göra med, hon har under månaden satts för vagn vilket hon tagit till sig och sköter mycket bra. Hon gör allt rätt och har blivit bra kompis med jämnåriga Guli Kajsa i deras hage.
LILLFAX
8 år, valack e Järvsöfaks – Nordli Gullet e Sjefen 70 starter 4-6-10 310.100:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Tyvärr har det inte funnits så många lämpliga loppuppgifter under senare tid för tänkt vintertävlande som vi hade planerat, men det blev i alla fall pengar vid en decemberstart i Skellefteå. Han tränar på och känns riktigt bra där nästa tävlingsuppgift blir i Skellefteå 22/1.
PILANS ESS
1 år, hingst e Qvadrigo – Feseth Pila e Minpil
Ägare och uppfödare: Sörensen Emelie, Vännäs
Kom till oss från grannbyn Mjösjö i november för inkörning. Sattes för vagn i början av julmånaden vilket gick hur bra som helst varför han på alla sätt kan sägas var inkörd och redo nu. Han sköter sig bra rakt igenom och är som jag förstått det alltjämt till salu.
RISÅERLAND
1 år, valack e Ulvsås Zico – Påls Erlin e Pål Even
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Har som flera av våra yngre hästar fått sina vargtänder utdragna vilket alltid är positivt för hästarna. Är nu upp i träningsrundor på fem, sex kilometer efter landsvägen uppströms Umeälven, har mycket långa fina steg och sköter sig föredömligt efter ”könsbytet”.
RISÅJOKER
1 år, hingst e Ulvsås Zico – Fjellblessa e Dotterud Teddy
Ägare: Gällerstedt Mats, Vännäs Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Påminner på många sätt mycket om kompisen ”Erland”, men är lite mindre i kroppen och latare till sitt sätt. Följer samma träningsupplägg som Risåerland och även ”Joker” har under denna månad blivit kvitt sina vargtänder och visade direkt att det var skönt och efterlängtat.
RISÅTINDER
2 år, hingst e Dotterud Teddy – Risåstrimma e Skaffer Brunen Godkänd premie 190715
Ägare: Jonsson Nathalie & Gällerstedt Mats Uppfödare : Jonsson Nathalie
En av många som var rejält förkyld här i slutet av året, har dock i alla fall blivit rak i sin aktion efter att vargtänderna försvann. Kommer att träna styrka hela vintern för att kvala till våren, han ligger lite efter i utvecklingen nu när han blir tre år men ”springet” finns definitivt där.
STÅLVIKTOR
4 år, valack e Bork Odin – Eira e Spang Best 15 starter 2-4-2 204.400:-
Ägare: Johnny Löthberg Konsult AB m fl Uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Det visade sig ju att det var en harhas som störde honom under lång tid varför han brändes i bakhasorna under november. Efter vila springer han nu rakt i vagnen och har börjat träna igen med rejält långa turer. Här siktar vi nu in oss på tävlingscomeback i mars månad.
STÅLVILLE
8 år, valack e Lome Elden – Eira e Spang Best 72 starter 8-13-11 573.250:-
Ägare och uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Gjorde två starter under december där han var trea i Skellefteå och sexa i V75-lopp på Umåker under juldagen, var bra i båda dessa starter och kommer att fortsätta att tävla under vintern och det närmast reda nu 1/1 på Bergsåker. Får en viloperiod under våren.
VÄNNFORS GRYNET
3 år, sto e Bork Odin – Vännfors Lotta e Järvsöviking Godkänd kval 190606
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Har inte fått tävlingsdebutera under denna treårssäsong på grund av ett långvarigt armbågsproblem som dock åtgärdats, men sen kom också, som för flera andra hästar, också en förkylningsperiod. Nu är hon i alla fall åter kurant och har dragit igång träningen igen.
VÄNNFORS STJÄRNA
4 år, sto e Alm Viktor – Nordli Grynet e Nordli Svarten 22 starter 5-1-4 245.969:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Det blev start på Umåker under V75-lopp på juldagen men där visade det sig tydligt att hon inte alls passar på isbana. Hon fick slita och kämpa med isbrodd under hovarna, fastnade på något sätt. Det blir inga fler vinterstarter. Årets snabbaste fyraåriga sto med bilstart.
ÖSTERGÅRDS JULLE
1 år, valack e Guli Storm – Tindra Jorona e Rigel Jo
Ägare och uppfödare: Oskarsson Marita & Anders
En mycket trevlig häst som varit hos oss under ett kvartal för ”upplärning” vilket har gått hur smidigt som helst efter att han blev valack i höstas. Allt har varit bra och det är definitivt ett spännande ämne som snart flyttar hem till Marita och Anders i grannbyn Östergård igen.
TRÄNARSTATISTIK STALL GÄLLERSTEDT
Period Antal starter/1-2-3-placeringar/ Segerprocent/Platsprocent / Inkört / Inkört per start)
1910: 10 0-1-3 0 % 40 % 81.800:- 8.180:-
1911: 4 0-1-1 0 % 50 % 25.500:- 6.375:-
1912: 5 0-0-1 0 % 20 % 29.800:- 5.960:-
2019: 111 14-13-21 13 % 43 % 876.900:- 7.900:-
2018: 107 17-17-16 16 % 47 % 1.016.369:- 9.499:-
2017: 108 9-16-9 8 % 31 % 522.200:- 4.835:-
2016: 122 11-21-16 9 % 39 % 747.500:- 6.127:-
2015: 149 18-18-20 12 % 38 % 776.600:- 5.212:-
Kommentar:
Facit för 2019 blev 14 segrar och 48 pallplatser på 111 starter och totalt sprang stallet in 876.900 kr. Ett mycket bra år även om vi inte nådde förra årets rekordsiffror. Segerprocenten blev klart godkända 13% och på plats var vi i 43% av starterna. Inkört per start stannade vid 7.900 kronor per start (9 499 kr/start förra året).
Bland hästarna tjänade Källsjöviking mest pengar med 174.800 kr insprunget. Även Guli Vinn, Vännfors Stjärna och Guli Best tjänade över 100.000 kr. Mest insprunget per start nådde 3-årige Guli Best som sprang in trevliga 14.643 kr/start och detta trots att det inte blev någon seger på de sju starterna han gjorde.
Vi besökte totalt tio banor där flest starter gjordes i Skellefteå. Det var också där vi lyckades bäst med sex segrar och totalt 316.000 kr insprunget på 34 starter. Näst flest starter gjorde vi på Umåker 29 starter och i Boden gjorde vi 21 starter.