Stallrapport

Hallåj!
Nu har travtävlandet kommit igång på allvar på våra breddgrader varför det ges fler tävlingstillfällen och blir fler starter för oss.
Dannero körde sin årspremiär i april, Solänget nu i maj och då återstartade också Skellefteåtravet tävlandet efter att bara kört några strögånger i vintras. Baksidan är, som det var för några veckor sedan, att det blir för mycket, för komprimerat, och därigenom tämligen tunna lopp vilket också Umåkerhövdingen Robert Karlsson pekade på i deras fredagsinslag på hemsidan.
Att det ska vara så svårt att få en årsjämnare spridning av tävlingsdagarna i regionen är minst sagt märkligt tycker jag.
Maj månads tävlande summerar jag som godkänt. Många av hästarna har svarat för fina prestationer även om vi inte prickat dit någon seger och tittar jag framöver så har vi mycket spännande att se fram mot, här i juni kommer vi exempelvis att köra både premie- och kvallopp med några yngre hästar och vi har också några debu-tantstarter att se fram mot i sommar.
I stallet är det enda som hänt sedan sist att Katja Widells Star Lord efter inkörning nu flyttar hem denna måndag 1 juni precis som det var uppgjort. Då kommer varmblodet förresten till en ny gård då Katja flyttat inom Ånäsetregionen.
Vi har 18 hästar för dagen och det kommer nog att vara tämligen statiskt på den fronten under sommaren fram till i augusti då ettåringarna börjar komma till Innergård.
Äntligen har vi fått något som liknar försommar med några riktigt härliga dagar där det bästa är att det nu inte blåser lika mycket som det gjort länge. Vi har här hemma hunnit fiska några gånger i älven vilket framför-allt sönerna gillar helskarpt.
Sommarens semesterturné för familjen sker veckan före midsommar då vi kommer att ta in på Ansia cam-ping på Annikas och min uppväxtort Lycksele för att hälsa på bekanta, kika oss för i omgivningen och förmod-ligen även där fiska en del.
Denna helg körs ett annorlunda Elitlopp på Solvalla vilket alltid är något extra där jag tycker att huvudloppet denna gång är mer öppet än på mycket länge. Det är baske mig omöjligt att tippa vinnaren.
Jag har bara varit på Solvalla under Elitloppshelgen en gång och det var 2000 då jag körde Lappbarry i Elit-kampen som Viesker vann där vi blev sjua efter att han travade på fina 22 blankt. Det var en stark upplevelse och höjdare att få tävla inför det publikhavet där jag minns att Umåkerbekantingen Kenneth Lind stod och skrek vid staketet varje gång jag passerade under värmningen.
Att sen Victory Tilly och Stig H vann Elitloppet den dagen var självklart också något extra att uppleva där jag i år dock tycker att det är trist att det inte är mer Umåkerrepresentation i startlistorna. Inte en enda Umåker-tränad häst startar under de tre tävlingsdagarna och bland kuskarna är det bara Veikko Haapakangas, Ove A Lindqvist och John Östman som har några uppsittningar. Här har vi något att jobba på till kommande år!
Jobbar på gör vi även för ett Öppet Hus lördag 15 augusti här hos oss i Innergård, men vi är givetvis väl medvetna om att det finns ett frågetecken, sett till rådande världsläge, om vi kan invitera er den dagen. Vi åter-kommer!
Innan dess ska dock årets Lyckselevecka genomföras och även om det blir en publikfri variant är jag laddad inför premiären fredag 26 juni.
Mats Gällerstedt

H Ä S T A R N A 2005/2006

ERNST AF EDA
3 år, valack e Solör Stegg – Kringelandsserina e Lome Elden Godkänd premie 190528.
Ägare: Gustavsson Lars-Gunnar, Arvika Uppfödare: Aronsson John-Erik, Ehn C, L & J
”Ernst” har varit hos oss i drygt en månad nu och blivit klart starkare där vi körde en speed under 1.40-tempo i veckan. Jag är väldigt nöjd med hästen som är effektivt långstegad och fin i travgången. En mycket snäll och trevlig individ. Han kommer att kvala på Umåker 12/6.

GULI BEST
4 år, valack e Lome Elden – Guli Galant e Järvsöviking 9 starter 0-3-2 109.800:-
Ägare: Andersson E-L, Gällerstedt M & Lia J Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Trots att han kastrerades för två år sedan har han på något underligt sätt en varig testikel kvar i pungen. Efter flera veterinärbesök för detta så talar nu allt för att han kommer att opereras inom kort. Därefter blir det vila någon månad innan han kan börja träna igen.

GULI CASTOR
7 år, valack e Järvsöfaks – Ternemy e Elding. 38 starter 11-6-10 354.300:-
Ägare: Stall Lapp Brun KB, Tavelsjö Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Tar konvalescensperioden efter sin blödning på gaffelbandet på ett bra sätt där han regelbundet behandlas med kyla och laser. Han känns jättefin i lugn träning, det känns också om att benet börjar bli riktigt bra varför vi snart ska lysa honom igen och se hur det ser ut.

GULI KAJSA
2 år, sto e Bork Odin – Guli Nova e Järvsöfaks.
Ägare: Gällerstedt Mats & Nilsson Ernst Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Går stadigt banjobb inne på Umåker på ett mycket bra sätt och det senast nu i tisdags. Travar allt bättre, hon går kvaltid redan nu men börjar närmast med att gå premielopp på Umåker nu på torsdag 4/6. Tränar sen vidare under sommaren för att kvala på höstkanten.

GULI TONE
3 år, sto e Smedheim Solan – Horgen Gro e Elding. 2 starter 0-1-0 20.500:-
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Har tävlingsdebuterat med två starter under maj månad där hon var tvåa i första starten och femma i den andra där hon travade på 35.3 trots att hon slängde kraftigt med huvudet. Har problem med en vargtand som ska åtgärdas i dagarna. Det kan bli start i Skellefteå 9/6.

GULI VINN
7 år, valack e Wikvinn – Guli Galant e Järvsöviking 37 starter 5-10-6 339.600:-
Ägare: Stall Vännfors Odin Uppfödare: Andersson Fredrik, Umeå
Har efter bra aprilstarterna tränat kontinuerligt på bra sätt och är definitivt i form och startklar men det har tyvärr varit ont om lopp för honom under maj månad. Han var långsam ut men sen klart godkänd som femma i Boden i torsdags. Startar nästa gång i Skellefteå 9/6.

KÄLLSJÖLINUS
3 år, valack e Tekno Odin – Kvitheims Karin e H.G.Balder Godkänd premie 190830
Ägare: Stall Tyckt Uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Växer fortfarande rejält och kommer, inte minst, att bli en lång häst. Tränas nu så här under försommaren riktigt tufft med backintervaller med målet att han ska kvala inom kort. Är alltjämt lite stel och kantig i aktionen innan han blivit uppvärmd men här finns det kapacitet.

KÄLLSJÖVIKING
5 år, valack e Järvsöviking – Kvitheims Karin e H.G.Balder 29 starter 8-7-3 352.600:-
Ägare: Domeij Tomas & Lennart, Asplund Tina Uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Efter att ha behandlats i båda framknäna i slutet av april var han inte som allra bäst vid starten i Skellefteå 7/5 men ändå trea på ett trots allt okej sätt. Var bra från dödens som delad tvåa med Lillfax i torsdags. Nästa uppgift ett långlopp under Bodens V75-dag 13/6.

LIAPRINSEN
3 år, hingst e Spikeld – Eldturi e Järvsöviking Godkänd kval 200521
Ägare: Hellgren Lennart, Umeå Uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Kvalade in i Skellefteå 21/5 där han enkelt följde med i en mindre klunga på ett travsäkert sätt. Han var dock lite ofokuserad på uppgiften varför jag kommer att testa skygglappar för att få upp skärpan. Han tränar på och eventuellt blir det spännande tävlingsdebut i Lycksele.

LIATÖSEN
2 år, sto e Lome Kongen – Eldturi e Järvsöviking
Ägare och uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Har blivit mer skärpt, mindre lat och börjar bättre förstå vad det handlar om och jag tycker att det artar sig riktigt bra där hon gick ett banjobb i tisdags på bra sätt. Har också utvecklat travgången på ett positivt sätt. Kommer att gå premielopp på Umåker nu på torsdag 4/6.

LILLFAX
9 år, valack e Järvsöfaks – Nordli Gullet e Sjefen 75 starter 4-7-10 333.700:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Har som bekant haft svårt att komma med i lopp under eftervinter och vår vilket varit synd då formen har varit bra. Har nu tävlat två gånger i maj och var bra som fyra i Skellefteå och ännu bättre som delad tvåa med Källsjöviking i Boden i torsdags. Nästa start Skellefteå 9/6.

RISÅERLAND
2 år, valack e Ulvsås Zico – Påls Erlin e Pål Even
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Han har besvär i munnen och drar iväg väldeliga när man drar i vänstertömmen. Han ska kollas nu efter helgen och det ska inte vara några problem att få ordning på det. Tränar annars alltid mycket bra och ska ut i premielopp efter att vi fått ordning på munproblemet.

RISÅJOKER
2 år, valack e Ulvsås Zico – Fjellblessa e Dotterud Teddy
Ägare: Gällerstedt Mats, Vännäs Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Har utvecklats rejält under de senaste månaderna, men trampade tyvärr på en sten och fick en blödning i hoven som vi kan jämföra med en blånagel. Blev då logiskt ömfotad och har stått över träningen. Ska nu träna igen och det med målet att han ska premielopp i sommar.

RISÅTINDER
3 år, valack e Dotterud Teddy – Risåstrimma e Skaffer Brunen Godkänd premie 190715
Ägare: Jonsson Nathalie & Gällerstedt Mats Uppfödare : Jonsson Nathalie
Har behandlats av kiropraktiker Maria Öhman för sin sneda bog och blivit klart bättre men ska få ytterligare en behandling. Tanken är att han ska kvala på Umåker 12/6, han har tagit sig rejält på slutet trots krämpan men är inte startklar varför tävlande dröjer till hösten.

STAR LORD
2 år, hingst e Lord Capar – La Tama e Yamasee
Ägare: Widell Katja & Elisson Per Uppfödare: Widell Katja, Ånäset.
Åker hem till Katja i Ånäset denna måndag 1/6. En stor, rejäl och trevlig häst som vi kört in sedan mars månad, han har ett mycket långt och fint steg och kommer nu att tränas vidare hemmavid av Katja för att gå premielopp här framöver vilket inte ska vara några problem.

STÅLVIKTOR
5 år, valack e Bork Odin – Eira e Spang Best 17 starter 2-4-3 220.900:-
Ägare: Johnny Löthberg Konsult AB m fl Uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Gick en 27-tid på Umåker som trea 23/5 och det på ett bra sätt efter att ha tränats rejält i vinter och gjort comeback i slutet av april. Allt är bra med ”Viktor” där jag är övertygad om att han kommer att vinna inom kort. Startar närmast på Solänget nu på tisdag 2/6.

STÅLVILLE
9 år, valack e Lome Elden – Eira e Spang Best 78 starter 8-15-13 617.750:-
Ägare och uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Efter att ha behandlats i framknäna var han bra som tvåa i Skellefteå 21/6 där han drog fram Forspärla till seger, hade positionerna varit de omvända så!? Tränar nu på ett bra sätt men har inget lopp förrän i Kalla Midsommarkransen i Skellefteå på midsommardagen 20/6.

VÄNNFORS GRYNET
4 år, sto e Bork Odin – Vännfors Lotta e Järvsöviking 1 start 0-0-0 500:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Var inte alls till sin fördel i debuten på Solänget 2/5 där hon dels inte gillade banan men också var lite spänd i sitt agerande. Efter det tycker jag att det känts lite bättre och vi ska också prova skygglappar för att ytterliga vässa det. Ska snart in i sommaren starta igen.

VÄNNFORS STJÄRNA
5 år, sto e Alm Viktor – Nordli Grynet e Nordli Svarten 23 starter 5-1-4 246.469:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Efter halsproblem i slutet av april så startade hon på Solänget 19/5 där hon var okej men behövde loppet. Har nu kommit igång bättre och jag räknar med att hon är förbättrad. Nästa start blir på Bergsåker 8/6 och därefter Lycksele. Båda är stolopp över sprintdistans.

TRÄNARSTATISTIK STALL GÄLLERSTEDT
Period Antal starter/1-2-3-placeringar/ Segerprocent/Platsprocent / Inkört / Inkört per start)
2001: 5 1-1-1 20 % 60 % 48.500:- 9.700:-
2002: 5 1-1-1 20 % 60 % 53.000:- 10.600:-
2003: 5 0-1-1 0 % 40 % 34.400:- 6.880:-
2004: 6 0-0-1 0 % 17 % 34.000:- 5.667:-
2005: 11 0-4-2 0 % 55 % 87.900:- 7.991:-
2020: 32 2-7-6 6 % 47 % 257.800:- 8.056:-
2019: 111 14-13-21 13 % 43 % 876.900:- 7.900:-
2018: 107 17-17-16 16 % 47 % 1.016.369:- 9.499:-
2017: 108 9-16-9 8 % 31 % 522.200:- 4.835:-
2016: 122 11-21-16 9 % 39 % 747.500:- 6.127:-
2015: 149 18-18-20 12 % 38 % 776.600:- 5.212:-
Kommentar:
Nu är tävlingssäsongen igång på fullt allvar. Det blev elva starter i maj som resulterade i sex pallplatser. Tyvärr ingen seger men det får komma nu i juni.