Stallrapport

Hejsan
Själv har jag nu suttit på botbänken ett par veckor efter en avstängning – dubbelincident; drivning och snäv kör-ning – vilket turligt nog inte händer ofta, men det är bara att gilla läget och vi har ändå startat på med andra kus-kar bakom hästarna och nu lördag den 3/10 i Skellefteå får jag själv börja köra lopp igen.
Jag har tidigare framfört mina, oftast kritiska, synpunkter på tävlingsplaneringen och får fler argument nu då jag se hur tunt det är med tävlingar framöver in i hösten och mot förvintern. Jag hoppas innerligen att det blir en bättre spridning av tävlandet här i övre Norrland kommande år för om man inte hann med (tävlingar nästan var-je dag) periodvis under sommaren så får jag nu leta med ljus och lykta för att hitta lopp för en del av hästarna. Något som självklart slår mot oss tränare och mot hästägarna då det blir så här ojämnt vad det gäller ekonomis-ka förtjänstmöjligheterna.
Jag levde tidigare med förhoppningen att vi nu från första oktober skulle få se en lindring av tävlingsrestrik-tionerna så att man kunde börja släppa in viss publik (på drive in-parkeringarna?) eller åtminstone hästägarna till startande hästar, men så blir det inte nu då denna eländiga pandemi alltjämt håller sitt grepp om oss och här i vår bygd faktiskt i större omfattning än tidigare. Ja, även här är det bara att gilla läget och vara glad för att vi i alla fall får och kan tävla.
September gav två segrar till stallet (Källsjöviking och Vännfors Grynet), men redan under denna månad märktes faktumet med färre tävlingstillfällen och därigenom färre starter för stallet och då har vi ändå åkt såväl till Bergsåker, Östersund och, som vanligt, till Boden.
I stallet är det fortfarande hela 24 hästar, men det kommer att reduceras med ett par under kommande månad och det helt enligt plan, men redan nu vet jag fem årsföl som kommer att komma till oss i Innergård som ettår-ingar i slutet av nästa sommar. Spännande, men det är då det, den ettårskull som vi har här nu sedan augusti vi-sar på alla sätt och vis mycket där alla nu är i vagn på ett bra sätt.
Jag nämnde redan förra månaden att vi stärkt upp personalsidan med Flurkmarks- och kallblodstjejen Eme-linda Nordin som jobbar hos oss på ett duktigt och ambitiöst sätt under tisdagar och fredagar varje vecka. Eme-linda kommer inom kort att presenteras mer i detalj på hemsidan gallerstedt.se. Håll utkik efter det!
Det är inte ofta jag unnar mig lugna myskvällar, men i fredags räknade jag in en sådan då jag med godis och chips som sällskap tog plats för att bevittna Bergsåkers helmatade kallblodskväll med hela tio lopp för vår ras. Då jag själv var avstängd tog jag ledigt för denna myskväll på hemmaplan medan Janne och Jocke åkte ner med Vännfors Stjärna som var stallets representant under denna starka och stora kallblodshappening.
Jag har fått härliga rapporter från min uppväxttravbana i Lycksele om att sällskapet, trots årets publikstopp, går mot ännu ett mycket bra ekonomiskt år vilket jag storligen imponeras över. Där förbereder och planerar man redan nu för nästa års trav- och hästvecka och det snackas bland annat om fler kallblodslopp vilket jag gi-vetvis ser mycket positivt på och faktiskt redan nu lovat att det blir mer sponsring från min sida om Lycksele-travet gör verklighet av det.
Men dit, till nästa års härliga Lyckselevecka, är det en bra bit och här fokuserar vi på nuet och det som står närmast i planeringen.
Mats Gällerstedt

H Ä S T A R N A 2009/2010

ERNST AF EDA
3 år, valack e Solör Stegg – Kringelandsserina e Lome Elden Godkänd kval 200612.
Ägare: Sandström Roger, Umeå Uppfödare: Aronsson John-Erik, Ehn C, L & J
”Ernst” har utvecklats stadigt under sommaren och vid ett banjobb förra veckan blev jag ännu mer positiv varför han loppdebuterar i Skellefteå 10/10 innan han flyttar hem till Stöcksjö där jag är övertygad om att Erica & co kommer att få mycket trevligt med hästen.
GULI BEST
4 år, valack e Lome Elden – Guli Galant e Järvsöviking 15 starter 1-3-4 160.200:-
Ägare: Andersson E-L, Gällerstedt M & Lia J Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Han hade tränat mycket bra innan starten i Östersund 18/9 där han dock var allt annat än bra. Han kommer att kollas upp av veterinär inom kort, jag är rätt säker att det är en bakkota som spökar, och när det är i sin ordning till så ska han fortsätta att starta på in mot vintern.
GULI CASTOR
7 år, valack e Järvsöfaks – Ternemy e Elding. 38 starter 11-6-10 354.300:-
Ägare: Stall Lapp Brun KB, Tavelsjö Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Han känns nu, efter den långa konvalescensperioden, faktiskt ännu bättre än innan skadan. Han ska gå banjobb inom kort där tanken är att han ska kvala på Umåker 9/10 vilket krävs då han varit borta mer än ett år. Förhoppningen är att det ska bli något lopp innan vintern.
GULI FRASSE
1 år, hingst e Ingbest – Guli Saga e Moe Odin
Ägare: Big Smile KB & Gällerstedt Mats Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Har som bekant varit ”vår” sedan förra hösten och har sen han kom hem hit i augusti inte gjort mig besviken på något sätt utan snarare helt tvärtom. Han går i samma hage som de andra ettårshingstarna och är riktigt cool och fin när vi kör honom i vagn. Härligt långstegad.
GULI KAJSA
2 år, sto e Bork Odin – Guli Nova e Järvsöfaks. Godkänd premie 200622.
Ägare: Gällerstedt Mats & Nilsson Ernst Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Det är ingen hemlighet att Kriteriestoet nästa år är något som kan ses som ett mål i ett längre perspektiv. Till dess tränar hon på här hemma på ett bra sätt och så även nyligen i ett banjobb där hon utan problem gick 42/1640 med en rappare avslutning. Kvalar i november.
GULI TONE
3 år, sto e Smedheim Solan – Horgen Gro e Elding. 5 starter 0-1-1 51.500:-
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Hade världens otur i omgångar i Östersund 18/9 då hon tidigt blev störd av galopperande konkurrenter och tappade 50-talet meter. Efter det gick hon bra men det var svårt att ta något. Då ”Tone” är rätt liten så kanske hon passar på brodd så att vi kan vintertävla…?
GULI VINN
7 år, valack e Wikvinn – Guli Galant e Järvsöviking 43 starter 6-11-7 434.100:-
Ägare: Stall Vännfors Odin Uppfödare: Andersson Fredrik, Umeå
Gick fint i Boden i torsdags där han blev femma, nära tredjeplatsen, efter att ha gått tufft ute i spåren sista 900. Formen verkar definitivt finnas där men han har dåligt med lopp nu i oktober månad varför tanken för dagen är att han tränas innan nästa start i Bollnäs 2/11.
KATTELBO KAJSA
1 år, sto e Järvsöviking – Karin R.G. e B.W.Modde.
Ägare: Blom Ulf, Östervåla Uppfödare: Blom Ulf & Hammarstedt Ulla
En fin och snäll häst vilken vi, som de andra ettåringarna, har satt för vagn vilket har gått hur bra som helst utan problem. Hon är kanske lite väl rund om magen men det är inget som oroar och något som kommer att försvinna med träning. Hagkompis med Lia Lykke.
KÄLLSJÖLINUS
3 år, valack e Tekno Odin – Kvitheims Karin e H.G.Balder Godkänd kval 200626
Ägare: Stall Tyckt Uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Fortsätter att växa och är därigenom lite sen i utvecklingen. Han är stark och rejäl, vi ska för säkerhets skull låta kiropraktiker gå igenom honom utan att det är några märkbara problem. ”Linus” behöver dock mer träning främst för att stärka ryggen varför vi kör mycket i backe.
KÄLLSJÖLOKE
1 år, hingst e Norheim Svenn – Kvitheims karin e H.G.Balder
Ägare och uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
En liten fin hingst som är en klart positiv överraskning nu när vi bekantat oss mer med honom. Han var lite tunn i somras, men har nu lagt på sig en del på ett mycket positivt sätt. Han viftar på svansen och är alltjämt glad, borde bli en tidig häst då han är rätt liten i växten.
KÄLLSJÖVIKING
5 år, valack e Järvsöviking – Kvitheims Karin e H.G.Balder 34 starter 9-9-3 469.850:-
Ägare: Domeij Tomas & Lennart, Asplund Tina Uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Fortsätter att imponera såväl i träning som i lopp. Vann utan snack i Skellefteå 4/9 där han fick överta ledningen tidigt och sen höll undan på rejält sätt. Kommer att starta i Skellefteå nu den 3/10 där det är hela 100.000 kronor i förstapris. Känns fortsatt jättefin i träningen.
LIA LYKKE
1 år, sto e Lome Brage – Eldturi e Järvsöviking
Ägare: Gällerstedt Annika, Vännäs Uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Har satts för vagn och på direkten visat att hon gillar och förstår vad det handlar om. Hon slår dock rejält med huvudet, är irriterad vilket säkerligen beror på att hon har några tänder som stör mycket varför vi ska ta ut några vargtänder inom kort så att hon slipper besväret.
LIAPRINSEN
3 år, valack e Spikeld – Eldturi e Järvsöviking 4 starter 0-1-0 20.000:-
Ägare: Hellgren Lennart, Umeå Uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Fungerade inte på den lösa banan i Skellefteå 15/9 och galopperade. Han gillar inte när man tar upp honom, visar en del humör varför han kommer att kastreras under denna vecka. Startade även i måndags, hade inte en bra dag och galopperade. Har nu tävlat färdigt för i år.
LILLFAX
9 år, valack e Järvsöfaks – Nordli Gullet e Sjefen 81 starter 5-7-11 400.700:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Gjorde det bra som trea i Skellefteå 15/9. Startade sen i Boden i torsdags 24/9 där det styrdes på i tredjespår 1200 kvar och det gillade han inte, han blev trött och less och kördes helt enkelt på taktiskt fel sätt. Kommer att starta på men har ont om lämpliga lopp i närtid.
PEPPE LAVEC
13 år, valack e Love You-Kramer Bahama e Sugercane Hanover 93 starter 10-5-6 340.650:-
Ägare: Gällerstedt Mats, Vännäs Uppfödare: AB Lavec, Vellinge
Är som bekant i första hand hos oss för att skötaren Jocke Rubertsson ska ha en häst att köra provlopp med på vägen till körlicens. Har nu gått fyra provlopp där han efter mål fått sträcka ut och visat riktigt bra fart. Vi kommer att kvala honom 16/10 och kanske starta sen i vinter.
RISÅERLAND
2 år, valack e Ulvsås Zico – Påls Erlin e Pål Even Godkänd premie 200622.
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Har besvärats av en hovböld som dom ofta får då det blir lerigt i hagarna, men det är åtgärdat varför han får några vilodagar. Är annars fortfarande bra i träningen och visar att han förstår vad det går ut på. Tanken är att det blir kval 13/11 under Umåkers kallblodsdag.
RISÅJOKER
2 år, valack e Ulvsås Zico – Fjellblessa e Dotterud Teddy Godkänd premie 200914
Ägare: Gällerstedt Mats, Vännäs Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Klarade premietiden 14/9 på ett bra sätt efter att han fått bra träning under en månad. Är fortsatte lite efter i utvecklingen, men fin och rentravande i aktionen och behöver inga skydd. Är nu till salu för den hugade spekulanten som kan få mycket trevligt med ”Joker”.
RISÅTINDER
3 år, valack e Dotterud Teddy – Risåstrimma e Skaffer Brunen Godkänd kval 200612
Ägare: Jonsson Nathalie & Gällerstedt Mats Uppfödare : Jonsson Nathalie
Gick nyligen ett banjobb inne på Umåker i 38-fart med en klart snabbare bit till slut. Jag är väldigt nöjd med honom även om han varit lite sen i utvecklingen. Jag har tidigare skojat om att jag kommer ta fem raka med honom när vi debuterar till våren och får väl stå för det.
STÅLVIKTOR
5 år, valack e Bork Odin – Eira e Spang Best 24 starter 4-4-4 274.400:-
Ägare: Johnny Löthberg Konsult AB m fl Uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Uppsala
Gjorde efter behandling (bakknä och bakkota) ett bra lopp i Skellefteå 4/9 då han hade rejäl fart under hovarna hela vägen fram till en fin tredjeplats. Har sedan dess tränat på bra här hemma och kommer att starta på framöver och det närmast i Skellefteå nu på lördag 3/10.
STÅLVILLE
9 år, valack e Lome Elden – Eira e Spang Best 82 starter 8-15-13 627.250:-
Ägare och uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Uppsala
Var på väg mot tredjeplatsen i Skellefteå 4/9 men drevs på för hårt och galopperade på upploppet bort en fin slant på ett som jag tycker onödigt sätt. Han har mycket mer att ge vilket han mer eller mindre dagligen visar i träningen. Startar nästa gång på Umåker 16/10.
SVENNE EXPRESS
1 år, hingst e Norheim Svenn – Hjogglycka e Gullsvarten
Ägare: Sandström Jonas & Mona Uppfödare: Sandström Jonas & Mona, Persson I
En trevlig häst som är som en liten bloding och han kommer ju också från Gustav Lennartsons stam. ”Svenne” går i samma hage som de andra ettårshingstarna vilka man på nätterna kan höra dundra upp och ner i backen i hagen. De har rejält roligt på ett härligt sätt.
VÄNNFORS GRYNET
4 år, sto e Bork Odin – Vännfors Lotta e Järvsöviking 3 starter 2-0-0 20.500:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
”Grynet” tog sin andra raka seger på Umåker 5/9 utan att, i ärlighetens namn, behöva prestera något stordåd. Tanken är att hon till våren ska gå till aveln, men tävla på under vintern och förhoppningsvis ta fler segrar. Nästa start blir i Boden 22/10. Tredje raka!?
VÄNNFORS STJÄRNA
5 år, sto e Alm Viktor – Nordli Grynet e Nordli Svarten 30 starter 6-1-7 337.769:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Det blev som bekant galet i finalen av Grevins Minne i Boden i augusti och lika trist blev det i Skellefteå 14/9 där det inte var något tryck i henne, ska jag skylla på något var det den lösa banan. Bättre var hon som fin trea på Bergåker i fredags med nytt rekord på medeldistans.
VÄSKINGE HERMAN
1 år, hingst e Lome Brage – Mia Mollyn e Moe Odin
Ägare: Karlsson Jan och Nilsson Ernst Uppfödare: Väskinge Stallet Alltjänst HB, Sala
Jag är fortfarande ruskigt imponerad över vilket fantastiskt steg han har när han springer runt i hagen vilket våra ettåriga hingstar gör mycket och gärna. Vi kör även ”Herman” i vagn vilket går mycket bra, annars påminner han lite om ”Blyger” i tillvaron med hagkompisarna.
TRÄNARSTATISTIK STALL GÄLLERSTEDT
Period Antal starter/1-2-3-placeringar/ Segerprocent/Platsprocent / Inkört / Inkört per start)
2001: 5 1-1-1 20 % 60 % 48.500:- 9.700:-
2002: 5 1-1-1 20 % 60 % 53.000:- 10.600:-
2003: 5 0-1-1 0 % 40 % 34.400:- 6.880:-
2004: 6 0-0-1 0 % 17 % 34.000:- 5.667:-
2005: 11 0-4-2 0 % 55 % 87.900:- 7.991:-
2006: 11 3-0-1 27 % 36 % 125.300:- 11.391:-
2007: 13 3-2-3 23 % 62 % 169.900:- 13.069:-
2008: 13 1-2-2 8 % 38 % 180.250:- 13.865:-
2009: 13 2-0-3 15 % 38 % 79.000:- 6.077:-
2020: 82 11-11-15 13 % 45 % 812.250:- 9.905:-
2019: 111 14-13-21 13 % 43 % 876.900:- 7.900:-
2018: 107 17-17-16 16 % 47 % 1.016.369:- 9.499:-
2017: 108 9-16-9 8 % 31 % 522.200:- 4.835:-
2016: 122 11-21-16 9 % 39 % 747.500:- 6.127:-
2015: 149 18-18-20 12 % 38 % 776.600:- 5.212:-
Kommentar:
Efter tre fina sommarmånader blev det lite mindre inkört till stallet under september; 79.000 kr efter blandade resultat. Totalt hittills 2020 ligger vi som synes på drygt 812.000 kronor vilket är nästan 10.000 kr/start.