Stallrapport

Hallåj!
Den här veckan har vintern kommit till Innergård där vi nu har ett litet trevligt snötäcke runt omkring oss och även haft några riktigt härligt soliga dagar med stadiga minusgrader dygnet runt, men med tanke på att Kung Bore nu visat upp sig så här tidigt finns det givetvis en risk att det ska bli något bakslag i form av plusgrader och grått trist slaskväder, men då är det ju bara att ta det också.
Nåväl, nu håller vi på att vintersko alla hästar med brodd efter att även utrustat bilarna med detsamma.
Vi har också gått igenom en tvåbent förkylningsperiod där såväl Frida som undertecknad varit rejält influensaförföljda men nu är vi tillbaka på banan.
När jag liks nämner vill Frida vill jag även så här officiellt skryta över henne; bättre hästskötare kan man inte ha! Frida är kunnig, rädd om djuren och rask, ja, en pärla helt enkelt och en stor anledning till att vår rörelse fungerar så bra som den gör.
I stallet har nu Berglundas Elsa lämnat och åkt hem till ägarna i Örträsk medan Elsås Ravn sålts till en amatör i Kil, Värmland, medan vi fått in Östergårds Julle från grannbyn för inkörning och några fler ettåringar är också på ingång i samma ärende.
Under oktober månad kunde vi inte räkna in någon seger till stallet, men det har rullat på, blivit en del placeringar och sett till inkörda pengar varit godkänt.
Plussar gör jag för att andelsbolaget kring Källsjölinus sålt slut under månaden och nästan fulltecknade är även de tio andelarna för årsfölet Guli Frasse som kommer till Innergård nästa år.
Vad gäller aktuella andelsbolaget Stall Innergård med två hästar är det nu klart att ettårige hingsten Risåerland blir den andra hästen tillsammans med tvååriga stoet Guli Toni som blev klar i somras. ”Tone” har kvalat in och tävlingsdebuterar enligt plan om ett halvår ungefär.
Här finns det andelar kvar att köpa och där har vi ett tillfälle på Vännäsdagen under Umåkertravets tävlingar komman-de fredag 8 november där vi Stall Gällerstedt är med och sponsrar Vännäskvällen och då får umgås med andra företag från bygden. Trevligt! Då det gäller bolaget Stall Innergård kommer vi om cirka en månad också att ha en träff hos oss i just Innergård där man får bekanta sig med de två hästarna.
Just 8 november blir en trevlig Umåkerkväll med hela sex kallsblodslopp av intressant slag och då bland annat finaler-na i Norrlands Elitserie. Minuset är väl att vi inte har så många passande lopp för våra hästar, men en trevlig tävlingsdag för oss som gillar kallblod blir det med garanti.
Här vill jag också skryta över på vilket suveränt sätt Mats Utter och co sålt in loppen och tävlingarna på Umåker i höst. Det har varit många fler loppsponsorer, tematävlingsdagar och mer folk kring prisutdelningarna än tidigare. Skoj! Även kring Skellefteåtravet har Utter raggat samarbetspartners med stor framgång. Jag hoppas innerligen att det fortsätter så.
Det blir också, som vanligt, mindre tävlande här framöver då dels tillfällena är färre efter att Skellefteå, Solänget och Dannero gjort årsbokslut då det gäller tävlandet, men också då vi som bekant har ett antal hästar som tränas under vintrar-na och då inte tävlar.
Vi kommer i år inte att nå den trevliga miljon kronor i inkörda pengar som vi gjorde i fjol vilket har en del förklaringar i bland annat att vi gör färre starter, har genomgått något av en generationsväxling i stallet och sen inte haft samma flyt som 2018.
Med generationsväxling menar jag att när hästarna så att säga nått sitt tak – Sid Dox är ett exempel – gäller det att skif-ta hästar till någon yngre variant. För dagen har vi fyra ettåringar och fyra tvååringar i stallet vilket jag kan tycka är gans-ka lämpligt även om jag inte skulle klaga om det var några fler.
Mats Gällerstedt

H Ä S T A R N A 1910/11

GULI BEST
3 år, valack e Lome Elden – Guli Galant e Järvsöviking 7 starter 0-3-2 102.500:-
Ägare: Andersson E-L, Gällerstedt M & Lia J Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Travade till sig två tredjeplatser under oktober månad och har svarat för en mycket fin debutsäsong även om han inte fått vinna något lopp, men drygt 100.000 på sju starter klagar vi inte på i den tuffa konkurrensen han ställts mot. Det blir maximalt ett lopp till i år om vi hittar något passande.
GULI CASTOR
6 år, valack e Järvsöfaks – Ternemy e Elding. 38 starter 11-6-10 354.300:-
Ägare: Stall Lapp Brun KB, Tavelsjö Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Var inte som bäst i Skellefteå 5/10 och sträckte sig drygt en vecka senare varför den inplanerade långloppsstarten i Gävle 24/10 uteblev. Ljumsksträckningen tar tid att läka ut helt och hållet, det är färdigtävlat för i år och nu ska vi gå igenom honom så att han är fräsch inför vinterträningen.
GULI KAJSA
1 år, sto e Bork Odin – Guli Nova e Järvsöfaks.
Ägare: Gällerstedt Mats & Nilsson Ernst Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Tränar bra, körs för vagn utan problem och frodas, men springer mestadels lite snett vilket helt och hållet beror på några irriterande tänder i munnen som tandläkar´n ska få åtgärda inom kort. Hon är snygg som en tavla och ger ett mycket trivsamt personligt intryck redan i så här unga år.
GULI TONE
2 år, sto e Smedheim Solan – Horgen Gro e Elding. Godkänd kval 190922
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Kvalade för en dryg månad sedan och fick därefter en liten återhämtningsperiod då hon mest gick lugnt i skrittmaskinen. Nu är vi igång och tränar igen, även har ska vi ha en genomgång av munnen. Hon är lätt och behändig, tidig i utvecklingen varför det bör kunna bli debut under försommaren.
GULI VINN
6 år, valack e Wikvinn – Guli Galant e Järvsöviking 29 starter 5-10-3 297.200:-
Ägare: Stall Vännfors Odin Uppfödare: Andersson Fredrik, Umeå
Blev rejält förkyld varför det inte blev någon tänkt start på Solänget 22/10. Han går utan några som helst problem mycket bra på brodd och kommer därför att tävla kontinuerligt i vinter där vi för dagen funderar på närmaste uppgiften när försöken till Greivins Minne körs i Boden 15/11.
KÄLLSJÖLINUS
2 år, valack e Tekno Odin – Kvitheims Karin e H.G.Balder Godkänd premie 190830
Ägare och uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Har sålts ut i tio andelar vilket nu är klart. September månads förkylning blev en utdragen variant som höll i sig länge varför vi tvingades ligga lågt med träningen ett tag. Därför blev det inget kval vilket vi tar till våren istället. Han är fortfarande i växt, men ger ett starkt intryck på alla sätt och vis.
KÄLLSJÖVIKING
4 år, valack e Järvsöviking – Kvitheims Karin e H.G.Balder 21 starter 6-4-2 227.100:-
Ägare: Domeij Tomas & Lennart, Asplund Tina Uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Gjorde två starter i oktober där han var fantastiskt bra som tvåa efter Guli Roy och också godkänd som trea i loppet därefter efter en tuff resa i dödens. Han har utvecklats och gjort det mycket bra i år, men nu känns det som att det är färdigtävlat för 2019 inför en spännande fortsättning nästa år.
LIAPRINSEN
2 år, hingst e Spikeld – Eldturi e Järvsöviking Godkänd premie 190628
Ägare: Hellgren Lennart, Umeå Uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Han har tränat bra hela hösten och det mestadels framför fyrhjulsvagn. Allt är bra med hästen men vi strök till kvalstarten på Umåker 28/10 på grund av en mycket smetig och lömsk bana som inte är hans likör. Nu väntar rejäl vinterträning och kval fram på vårkanten och sen börjar vi tävla.
LILLFAX
8 år, valack e Järvsöfaks – Nordli Gullet e Sjefen 69 starter 4-6-10 307.800:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Startade på Solänget 22/10 där han fick ett trist lopp i dåliga ryggar, men svarade för ett ruskigt upplopp fram till femteplatsen. Blev sen oplacerad i Boden då han inte var bra för dagen. Trivs bra under den årstid som nu anländer varför han kommer att starta på och det eventuellt närmast 15/11 i försök till Greivins Minne i Boden.
RISÅERLAND
1 år, hingst e Ulvsås Zico – Påls Erlin e Pål Even
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Ny häst i tvåhästarsbolaget Stall Innergård. Våra nya Ulvsås Zico-avkommor (se även Risåjoker) har gett ett mycket bra intryck så här långt hemma hos oss. ”Erland” har börjat köras framför vagn vilket fungerar helt utan problem. Är alltjämt pigg och framåt och intressant med sitt långa fina steg.
RISÅJOKER
1 år, hingst e Ulvsås Zico – Fjellblessa e Dotterud Teddy
Ägare: Gällerstedt Mats, Vännäs Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Är mindre till växten än kompisen ”Erland” och ännu så länge lite mer lat. Körs också helt problemfritt i vagn nu ute på åkern där vi kör i stora vida åttor så att dom får lära sig svänga höger och vänster. Jag tycker att båda dessa ettåringar lär sig fort och utvecklas helt enligt planeringen.
RISÅTINDER
2 år, hingst e Dotterud Teddy – Risåstrimma e Skaffer Brunen Godkänd premie 190715
Ägare: Jonsson Nathalie & Gällerstedt Mats Uppfödare : Jonsson Nathalie
Allt är bra och vi tränar på vilket han behöver stora doser av för att orka med sitt långa steg. Han växer alltjämt, är otroligt bildskön och även riktigt tam och lätthanterlig för att bara vara två år. Gick som sagt premielopp mitt i sommaren på bra sätt men kvalet tar vi till våren då han blivit tre år.
STÅLVIKTOR
4 år, valack e Bork Odin – Eira e Spang Best 15 starter 2-4-2 204.400:-
Ägare: Johnny Löthberg Konsult AB m fl Uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Var inte riktigt som bäst när hans startade i Boden 10/10 där han blev femma. Efter det har han behandlats av kiropraktiker och blivit mycket mjukare och bättre i kroppen och i travet. Tränar nu på bra sätt här hemma och prepareras närmast för start i Boden 15/11 i försök till Greivins Minne.
STÅLVILLE
8 år, valack e Lome Elden – Eira e Spang Best 69 starter 8-12-10 544.750:-
Ägare och uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Fortsätter att träna mycket bra här hemma. Gjorde två starter i den här månaden där han blev sexa på Umåker 18/10 efter att ha fått lucka 100 kvar. Sen var han lite lat men ändå fyra i Boden efter ett lopp i andra spår. Nu kommer hans tid med brodd där det blir tävlande genom hela vintern.
VÄNNFORS GRYNET
3 år, sto e Bork Odin – Vännfors Lotta e Järvsöviking Godkänd kval 190606
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Vi tränar på och det funkar okej även om hon har haft något fel under armbågarna och fortfarande inte är helt kurant. Detta efter att hon sträckte sig när hon var startklar och där är vi på något sätt där vi nu väntar på genomgång av veterinär. Helt klart är att det inte blir någon tävlingsdebut i år.
VÄNNFORS STJÄRNA
4 år, sto e Alm Viktor – Nordli Grynet e Nordli Svarten 20 starter 5-1-4 244.669:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
I oktober fanns inga lopp, men hon har tränat jättebra under hela månaden och förhoppningsvis blir det ett par starter nu i november och då bland annat i Boden 15/11. Extra roligt är att hon fortfarande är landets snabbaste fyraåriga sto i år såväl med bilstart (25.6) som voltdito (27.5).
ÖSTERGÅRDS JULLE
1 år, valack e Guli Storm – Tindra Jorona e Rigel Jo
Ägare och uppfödare: Oskarsson Marita & Anders
En trevlig ettåring som kom till oss från Marita och Anders i grannbyn Östergård här i början av oktober för ”upplärning” innan han går hem till ägarna igen. Har fått skor och har börjat
tömköras och kommer att sättas i vagn inom kort. Blev kastrerad för en dryg vecka sedan vilket gick bra.
TRÄNARSTATISTIK STALL GÄLLERSTEDT
Period Antal starter/1-2-3-placeringar/ Segerprocent/Platsprocent / Inkört / Inkört per start)
1908: 14 2-3-5 14 % 71 % 149.500:- 10.679:-
1909: 12 3-0-1 25 % 33 % 81.100:- 6.758:-
1910: 10 0-1-3 0 % 40 % 81.800:- 8.180:-
2019: 102 14-12-19 14 % 44 % 821.600:- 8.055:-
2018: 107 17-17-16 16 % 47 % 1.016.369:- 9.499:-
2017: 108 9-16-9 8 % 31 % 522.200:- 4.835:-
2016: 122 11-21-16 9 % 39 % 747.500:- 6.127:-
2015: 149 18-18-20 12 % 38 % 776.600:- 5.212:-
Kommentar:
Oktober blev en hygglig månad pengamässigt med 81.800 kronor inkört på tio starter. Tyvärr ingen seger, men väl fyra pallplatser.