Stallrapport

Hallåj!
Vi sätter nu punkt för en riktigt jobbig månad.
Jag tänker på vädret där jag i detta forum vid förra månadsskiftet njöt av att vintern med några minusgrader och ett litet upplysande snötäcke kommit till oss i Innergård, men den var då bara här på ett kortvarigt besök vilket jag då också varnade för.
Nu har det varit mer än uselt väder under ett längre tag och hade jag vetat att det skulle bli så här urbota trist så skulle jag baske mig ha försökt ta mig loss och flytt till ett varmare land.
När jag skriver detta har jag inte sett solen på flera veckor och dessutom har det varit få travtävlingar överlag och även för våra hästar och tyvärr ser det inte så mycket tätare ut under de kommande vintermånaderna.
I december kan det bli start vid tre, eventuellt fyra, tävlingsdagar där den stora självklart är V75-dagen hem-ma på Umåker på juldagen 25/12.
Vi har i detta höstmörker börjat fundera och jobba med en mål- och handlingsplan för travåret 2020 kring vilket vi återkommer in på nyåret.
Då det varit mindre tävlande och flera hästar också ”ställts undan” så har många gåtts igenom av veterinär och behandlats inför vinterträningssäsongen och det utan att några större skavanker hittats. Skönt!
Då det varit mindre tävlande och vila för en del hästar så har vi hunnit med ettåringarna på ett mycket bra sätt där vi nog faktiskt till och med ligger lite före där vi brukar göra vid den här tidpunkten.
För dagen är det sex ettåringar i stallet där fyra ska vara kvar medan två går ”hem” igen efter inkörning. Jag tycker samtliga rakt igenom är tama och trevliga att hålla på med och i så här unga år visar de också en rejäl fallenhet för vad det handlar om; att trava alltså.
Till stallet har under november två nya ettåringar kommit i Liatösen och Pilans Ess vilka vi håller på att köra in nu vilket går bra. Dessutom har Risåerland, efter att ha blivit rejält vrång, kastrerats, men där har vi på direk-ten kommit igång med träningen igen och han känns jättefin.
Gällande Risåerland, som ingår i andelsbolaget Stall Innergård, så har vi en träff med och kring honom och stallkompisen Guli Tone lördag den 14 december mellan 12.00 till 14.00 här hos oss i Innergård. Denna träff bör intressera fler än de redan klara delägarna i Stall Innergård där det finns andelar kvar för försäljning. Väl-kommen!
Vår trogne medarbetare Ivan ”Hackern” Berglin har också hjälpt oss med att bygga upp en ny hemsida så att det nu är www.gallerstedt.se som gäller i stället för som tidigare med .nu på slutet. Kika gärna in där!
Jag var också med som sponsor på Umåkertravets Vännäsdag fredag 8 november vilket var en trevlig till-ställning med många Vännäsföretagare på plats, men det är klart att man till viss del tappar travkänslan då man sitter inne i en varm restaurang med hög ljudvolym och har banan och hästarna en bra bit ifrån sig på andra si-dan fönsterrutorna.
Nu hoppas vi på att en riktig vinter kommer och blir beständig under dryga kvartalet framåt samtidigt som vi alla vet att det nu inte är speciellt långt kvar till storhelgerna varför vi Stall Gällerstedt passar på att redan här och nu önskar Er alla:
EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT TRAVÅR!
Mats Gällerstedt

H Ä S T A R N A 1911/12

GULI BEST
3 år, valack e Lome Elden – Guli Galant e Järvsöviking 7 starter 0-3-2 102.500:-
Ägare: Andersson E-L, Gällerstedt M & Lia J Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Har behandlats i bakknäna och blev därefter förkyld varför vi nu ligger lågt i väntan på att han ska bli frisk. Detta har inneburit att det inte blir något fler lopp i år, men det kan eventuellt bli vintertävlande senare, men först ska han friskna till och tränas igång igen.
GULI CASTOR
6 år, valack e Järvsöfaks – Ternemy e Elding. 38 starter 11-6-10 354.300:-
Ägare: Stall Lapp Brun KB, Tavelsjö Uppfödare: Andersson F & HB Anderssons Hästar
Behandlades i höger bakknä vilket verkar ha gått fantastiskt bra då vi nu har påbörjat vinterträningen där han känns jättefin, faktiskt bättre än tidigare. Det är en lång och rejäl träningsperiod som väntar nu, men direkt det på vårkanten blir sommarskor så startar vi.
GULI KAJSA
1 år, sto e Bork Odin – Guli Nova e Järvsöfaks.
Ägare: Gällerstedt Mats & Nilsson Ernst Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Blir bättre i träningen, men vi har inte fått tandläkaren att åtgärda tandproblemet som gör att hon springer lite snett, men på onsdag blir det ingrepp i munnen och då kommer det att bli bra. Jag väntar på att radarkamraten och delägaren Ernst ska komma och hälsa på.
GULI TONE
2 år, sto e Smedheim Solan – Horgen Gro e Elding. Godkänd kval 190922
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Andersson F & HB Andersson Hästar
Som jag skrivit tidigare har hon utvecklats oerhört snabbt sett till att det är mindre än ett halvår sedan hon kom till oss och då inte alls hade tränats. Hon är riktigt behändig och har blivit snabb här i höst. Räknar med tidig debut till våren. Har bjudit in till andelsträff 14/12.
GULI VINN
6 år, valack e Wikvinn – Guli Galant e Järvsöviking 30 starter 5-10-4 306.700:-
Ägare: Stall Vännfors Odin Uppfödare: Andersson Fredrik, Umeå
Var duktig trea i försöket till Greivins Minne där dock körande Ove A tyckte att han bara gick på 60 procent, han kan verkligen vara genuint lat mellan varven. Tränade bra inför finalen där han tyvärr hamnade för långt bak i kön och fick kämpa ute i spåren mot bra hästar.
KÄLLSJÖLINUS
2 år, valack e Tekno Odin – Kvitheims Karin e H.G.Balder Godkänd premie 190830
Ägare och uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Han fortsätter att växa och jag inser att han kommer att bli en stor och rejäl häst kring vilken som tidigare meddelats andelarna är färdigsålda varför vi snart har ett nytt ägarnamn här. Det blev inget kval i höst, det tar vi till våren och sen blir det också intressant tävlande.
KÄLLSJÖVIKING
4 år, valack e Järvsöviking – Kvitheims Karin e H.G.Balder 21 starter 6-4-2 227.100:-
Ägare: Domeij Tomas & Lennart, Asplund Tina Uppfödare: Domeij Tomas & Asplund Tina
Gjorde det bra vid två oktoberstarter varefter han under planerad viloperiod behandlats i en bakkota och nu har påbörjat träningen igen där han känns riktigt fin och alert. Det är inte omöjligt att det blir vintertävlande när vi i kalendern bläddrat över till 2020.
LIAPRINSEN
2 år, hingst e Spikeld – Eldturi e Järvsöviking Godkänd premie 190628
Ägare: Hellgren Lennart, Umeå Uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
Vi ställde som bekant in planerad kvalstart i slutet av oktober månad på grund av smetig och tungsprungen bana den dagen. Han tränar nu alltjämt på och kommer att fortsätta så under vintern. Allt är bra med hästen som får kvala till våren innan vi med spänning börjar tävla.
LIATÖSEN
1 år, sto e Lome Kongen – Eldturi e Järvsöviking
Ägare och uppfödare: Andersson Eva-Lott & Lia Johannes
En ganska stor ettåring som kommit till oss under denna månad. Vi håller på att köra in henne, tömkör nu men kommer inom kort att sätta henne för vagn. Hon har ännu inte fått skor och då har det varit lite halt mellan varven. En mycket trevlig individ att jobba med.
LILLFAX
8 år, valack e Järvsöfaks – Nordli Gullet e Sjefen 69 starter 4-6-10 307.800:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Allt är bra med kämpen som tränar på, men tyvärr inte kom med i Grevins Minnes försökslopp där många ville vara med och något annat lopp hittade vi inte under november. Vi fortsätter att leta lopp då tanken är att han ska starta på kontinuerligt här under vintern.
PILANS ESS
1 år, hingst e Qvadrigo – Feseth Pila e Minpil
Ägare och uppfödare: Sörensen Emelie, Vännäs
Ny i stallet från Emelie i vår grannby Mjösjö. En jättetrevlig, snäll och fin ettåring som gör allt rätt sedan han kom till oss där han ska sättas för vagn under kommande vecka. Är hos oss för inkörning fram till juletid. Är för övrigt enligt upp gift till salu om någon är intresserad.
RISÅERLAND
1 år, valack e Ulvsås Zico – Påls Erlin e Pål Even
Ägare: Stall Innergård KB, Älta Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Blev rejält odygdig till humöret och därför valack här i slutet av månaden vilket gick bra. Vi har kommit igång med träningen igen och det känns mycket bra. Nu är han som kompisen ”Joker” inkörd och travar i jobben tre, fyra kilometer utan problem. Bjuder in till träff 14/12.
RISÅJOKER
1 år, hingst e Ulvsås Zico – Fjellblessa e Dotterud Teddy
Ägare: Gällerstedt Mats, Vännäs Uppfödare: Ådin Bertil & Isaksson Katarina
Är i samma träningsfas som ”Erland” med just nu långa värdefulla träningsjobb som fungerar helt utan krux. Har ett mycket fint steg och är rejält charmig med en egen stark personlighet. Det känns som att vi kommit igång mycket bra då han bara varit hos oss i ett drygt kvartal.
RISÅTINDER
2 år, hingst e Dotterud Teddy – Risåstrimma e Skaffer Brunen Godkänd premie 190715
Ägare: Jonsson Nathalie & Gällerstedt Mats Uppfödare : Jonsson Nathalie
Kommande vecka ska han bli kvitt sin vargtand som gör att springer lite snett där hela problemet sitter i just munnen. Han körs mycket med fyrhjulsvagn då han behöver styrka för att orka med sitt långa vägvinnande steg. Kval till våren då det blivit sommarbanunderlag.
STÅLVIKTOR
4 år, valack e Bork Odin – Eira e Spang Best 15 starter 2-4-2 204.400:-
Ägare: Johnny Löthberg Konsult AB m fl Uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Nu har vi äntligen hittat felet som stört honom under hela året, det handlade om harhas varför vi nu bränt båda bakhasorna. Nu får han vila i tre veckor, sen kommer vi att träna igång och då kommer det här att bli ännu mycket bättre. Startar igen till våren.
STÅLVILLE
8 år, valack e Lome Elden – Eira e Spang Best 70 starter 8-13-10 559.750:-
Ägare och uppfödare: Johnny Löthberg Konsult AB, Tavelsjö
Var mycket bra efter en tids frånvaro då Ove A på Umåker körde honom till en fin andraplacering. Tränar bra hela tiden och förbereds nu för start under Skellefteåtravets årsfinal 16/12 varefter det eventuellt blir V75-start hemma på Umåker på juldagen 25/12.
VÄNNFORS GRYNET
3 år, sto e Bork Odin – Vännfors Lotta e Järvsöviking Godkänd kval 190606
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Har haft långvariga besvärliga armbågsproblem under hösten, men är nu fin igen och åter i full träning. Problemen gjorde att det inte blev någon tävlingsdebut under det här året, men nu tränar vi på och debuterar fram på vårkanten istället då det skrivs ut många nollopp.
VÄNNFORS STJÄRNA
4 år, sto e Alm Viktor – Nordli Grynet e Nordli Svarten 21 starter 5-1-4 245.469:-
Ägare och uppfödare: Nordli Sven Olaf, Vännäs
Var sämre i novemberstarten i Boden och det visade sig att hon var dålig i vänster framknä för vilket hon har behandlats. Får nu ta igen sig innan vinterträningen påbörjas. Har svarat för en bra säsong där hon alltjämt är landets snabbaste fyraåriga sto såväl i volt som med bil.
ÖSTERGÅRDS JULLE
1 år, valack e Guli Storm – Tindra Jorona e Rigel Jo
Ägare och uppfödare: Oskarsson Marita & Anders
Har snart varit hos oss i snart två månader för ”upplärning” där han nu tränar i vagn och springer helt utan problem efter att han i oktober blev valack. En stor och rejäl häst som återvänder hem till Marita och Anders i grannbyn Östergård kring kommande årsskifte.
TRÄNARSTATISTIK STALL GÄLLERSTEDT
Period Antal starter/1-2-3-placeringar/ Segerprocent/Platsprocent / Inkört / Inkört per start)
1909: 12 3-0-1 25 % 33 % 81.100:- 6.758:-
1910: 10 0-1-3 0 % 40 % 81.800:- 8.180:-
1911: 4 0-1-1 0 % 50 % 25.500:- 6.375:-
2019: 106 14-13-20 13 % 44 % 847.100:- 7.992:-
2018: 107 17-17-16 16 % 47 % 1.016.369:- 9.499:-
2017: 108 9-16-9 8 % 31 % 522.200:- 4.835:-
2016: 122 11-21-16 9 % 39 % 747.500:- 6.127:-
2015: 149 18-18-20 12 % 38 % 776.600:- 5.212:-
Kommentar:
Bara fyra starter under november resulterade i två pallplatser