På fredag kväll 7 februari kör Umåker tävlingar efter ett månadslångt uppehåll.

– För oss blir det något av ett stallmästerskap, skrattar Mats och syftar på att han har tre hästar till start i kvällens femte lopp.

– Sen var det trist att vi fick bakspår för hela trion där vi inte gör några utrustningsförändringar.

Det femte loppet handlar om 2140 meter med bilstart där Stall Gällerstedt selar ut Källsjöviking från spår 10 (Mats kör själv), Lillfax spår 12 (Jens Eriksson) och Guli Vinn från spår 14 med Mikael H Björklund i vagnen.

– Totalt sett blev det ett kul och intressant lopp, men vi kan väl säga som så att vi inte har någon spetsfavorit från vårt stall, ironiserar Mats om de dåliga utgångslägena.

– Men så är det bara ibland.

Mats kör alltså själv Källsjöviking (spår 10).

– Källsjöviking var bra då han senast vann i Skellefteå och har varit mycket rejäl i träningen efter det. Kommer han fram på ett vettigt sätt bör han ha lite vinstchans då jag tycker att han är en av de bättre i loppet och han trivs också mycket bra på isen.

Jens Eriksson sitter upp bakom Lillfax (spår 12).

– Det var synd att Lillfax galopperade på upploppet senast då han annars kunde ha varit trea, fyra. Han är jättefin hemma, men det här blev ett riktigt skitläge varifrån Jens får spara speeden till slut och hoppas att man då inte sitter allra längst bak.

Guli Vinn (spår 14) får från värmesemestern hemkomna Micke Björklund i vagnen.

– Det är ju ett utgångsläge långt, långt bak och jag upplever att Guli Vinn är lite trögare då han är där bak. Han är på något sätt genuint lat, men har kapacitet att vara långt fram om han bara har lusten, träningen kan jag i alla fall inte klaga på och formen finns där, säger Mats inför fredagskvällens äventyr på Umåker.

Loppet som sådant?

– Ett roligt lopp där Per (Gustafsson) och Lill Alfred fick ett bra spår (4) och logiskt blir favoriter, men Slotts Pila var jättebra i Boden då hon vann förra veckan.

Kom också ihåg att vi om några dagar lägger ut ”Jannekollen” – Janne Karlssons tips och ideer inför denna fredagsomgång på Umåker – här på hemsidan.