Stall Gällerstedt startar fem hästar under tävlingsdagar 8, 9 och 10:e augusti på Dannero, i Skellefteå respektive Boden.

– Vännfors Grynet i Skellefteå på måndag har väl bästa chansen, tycker Mats.

På söndag 8 augusti kör Dannerotravet sin årliga V75-dag med Kallblodsklassikern där det, som bekant, var nära att stallet kvalat in Guli Kajsa till Kriteriestofinalen.

Nu blir det istället stallstart för Guli Vinn i handikapploppet Svensk Travsports Guldtäcke över 2140 meter voltstart.

– Guli Vinn kom här med lite överraskande men tacksamt, det är roligt att vara med i såna här sammanhang. Han var ute i Hoting och blev tvåa efter att ha fått luckan sent och gått i full fart över mål. Han har tränat bra därefter och står här bra till propositionsmässigt, är okänslig för positioner och att bli, trea, fyra ska väl inte vara omöjligt. Vi kör utan skor och med samma utrustning som senast i det här jämna och svårtippade loppet, säger Mats om V75-7 där Guli Vinn startar med ett tillägg.

Nämnas ska att Mats tidigare två gånger varit tvåa i det här loppet, detta med Sid Dox 2016 och med Källsjöviking i fjol 2020.

I Skellefteå på måndag kväll går Vännfors Grynet ut i det fjärde loppet över 2140 meter och får, som i förra starten, nyblivna 60-åringen Ove A Lindqvist i sulkyn:

– Det blev ett olycksfall i arbetet i Hoting i förra starten då Vännfors Grynet bröt ut kort efter start där stallbacksutfarten är placerad. Sen gick hon väldigt bra efter galoppen, hon har tränat bra därefter och känns fin. Hon går med skor runt om vilket inte spelar någon roll, samma utrustning i övrigt. Får hon spara speeden tills det drar ihop sig är hon väl en av de som kan vinna loppet.

Boden kör V64-tävlingar på tisdag kväll där vi i fjärde avdelningen (lopp 7) hittar såväl Vännfors Stjärna (John Östman kör) som Stålviktor i startlistan från tilläggsvolten 1660 meter.

– Vännfors Stjärna är ute på favoritdistansen, gick jättebra i Bollnäs men den hårda öppningen gjorde att hon tröttnade sista 50 och tappade då också några placeringar. Hon gick dock en 25-tid och kan John ge henne ett lämpligt lopp här så att hon får spara speeden till slut bör hon kunna vara med där framme. Barfota runt om.

– Stålviktor är bortlottad med ett åttondespår i tilläggsvolten över kortdistans. Han var lite nedsatt av en förkylning senast, är bra nu men från det här läget kan det gå hur som helst även om han nog är lite bättre än ”Stjärna”. Han går alltid med skor.

I det tionde loppet debuterar Leon de Castella i stall Gällerstedts regi:

– Det är alltid svårt att ha koll och sia när man debuterar med en häst. Leon de Castella kom till oss i midsomras, gicks igenom av veterinär och åtgärdades tämligen mycket. Sen fick han ta det lite lugnt varefter han tränat och gått ett banjobb med vilket jag var väldigt nöjd. Är han som i banjobbet borde han kunna vara med och slåss om en plats. Vi kör honom barfota fram, berättar Mats.