Stall Gällerstedt avslutar tävlingsrekordåret 2021 med att starta fem hästar under Umåkers årsfinal ”Winter Trot Classic” på juldagen 25 december.

– Extra roligt är att vi selar ut tre hästar till Lappbarrys lopp, tycker Mats som självklart minns sin tidigare stjärna.

Juldagens fjärde lopp på Umåker handlar om Lars Öströms Stolopp för tre- och fyraåriga kallblodsston.

– Det är ju en årsny propp vilken jag uppskattar då det utanför årsgångsloppen inte finns rena stolopp för tre- och fyraåringarna.

– Här startar vi Guli Kajsa som trampade av sig en sko direkt i starten förra gången varför det blev Kalle Anka av det hela. Nu har vi satt på tyngre framskor vilket jag tror är bra, hon står bra inne på ett tillägg (2160 meter) där vi nu ändrar och kör med öppet huvudlag istället för skygglappar som tidigare.

I det här loppet får vi bland annat se Stefan Edins talang Bato Tösen göra sin första start efter andraplatsen i Kriteriestoet i augusti månad.

– Självklart blir det tuff konkurrens i loppen när det är så här fina prispengar och så ska det ju också vara, säger Mats om loppet där 100.000 väntar på vinnaren.

Ess Express Minne körs som dagens sjätte lopp (V75-2) och även här är det trevliga 100.000 kronor i förstapris.

– Vännfors Grynet göra stabila insatser hela tiden och känns alltjämt fin i träningen hemmavid. Att det är kortlopp är ett plus för ”Grynet”, däremot trivs hon inte så bra hemma på Umåker och det var självklart också surt att vi fick ett bakspår även om det inte behöver vara helt galet då vi har rygg på tvåan (Seffs Maja) som är snabb ut, säger Mats.

Lappbarry var som bekant en stjärna hos Mats i början av 2000-talet och har belönats med ett minneslopp (V75-4) på Umåker där Lappbarry och Mats förresten också vann ett V75-lopp på tiden då det begav sig.

– Det blev ett bra lopp det här, tycker Mats som selar ut trion Vännfors Stjärna (John Östman kör), Stålville (Ove A Lindqvist) och Källsjöviking i det här loppet där ”Stjärna” står start, 2140 meter, medan de andra två utgår från ett tillägg, 2160 meter.

– Vännfors Stjärna är egentligen ute på fel distans och har ju tidigare inte tävlat mycket på is men vi provade i tisdags förra veckan och då stämde det fint. John känner henne väl och får smyga med härifrån. Inga ändringar.

– Stålville gillade inte alls saltbanan på Bergsåker i förra starten utan sprang mest bara med. Han har faktiskt tagit de flesta av sina segrar vintertid och Ove A känner honom väl. Rycktussar och rycklappar.

– Källsjöviking gjorde en fullt godkänd insats senast där han fick dra fram de andra och inte kunde vara med längst framme när det drog ihop sig. Jag tror att han ska vara bättre nu och ser inget problem i att vi har ett tillägg. Inga ändringar.