Julhelgen firar vi med travtävlingar på Umåker under juldagsfredagen och Skellefteåtravets årsfinal på söndag 27/12.

– Det här blir årets sista starter för oss, berättar Mats Gällerstedt.

Umåker kör banans andra V75-giv för året under juldagen och som vanligt är det en nordnorrländskt präglad historia.

I fredagens fjärde lopp startar stallets enda varmblod Peppe Lavec för tredje gången efter sitt långa uppehåll och det denna gång med kuskdebutanten Joakim Rubertsson i jollen.

– Rutinerad häst, orutinerad kusk. Det ska bli spännande, tycker Mats och fortsätter:

– Peppe Lavec var förbättrad i förra starten och gjorde då en bättre insats än i comebacken. Han borde kunna vara ännu lite bättre nu och från bakspåret får Jocke och ”Peppe” lifta med på vägen fram till lite julpengar i utdelning.

Under dagen startar också Källsjöviking på grunddistansen 2140 meter (spår fem) inom V75-spelets sjunde avdelning (lopp 11):

– Han har fått två snälla lopp på slutet. Källsjöviking känns bra i träningen men här möter han riktigt tufft motstånd.

Skellefteåtravet avslutar sitt år med tävlingar på söndag 27/12 där Stall Gällerstedt har trion Vännfors Grynet, Guli Vinn och Stålville till start.

Guli Vinn (körs av Magnus A Djuse) och Stålville startar i samma 2140-lopp (Kalla Hästägarekannan) med ett respektive två tillägg här i dagens tredje lopp:

– Guli Vinn (spår 4) har inte startat sedan Sundsvall brann, men känns bra i träningsjobben hemmavid och gillar skarpt att tävla på brodd som det är nu är på isbanan i Skellefteå. Motståndet avskräcker väl inte heller direkt.

– Stålville debuterade i montédisciplinen senast men tyckte inte att det var speciellt roligt. Här blir det ett offensivt upplägg då formen finns där och vi minns också att Stålville vunnit sina flesta lopp på just isunderlag.

Vännfors Grynet (lopp 7, 2140 meter) har en söndagsuppgift där stoet utgår från fjärdespåret i första tilläggsvolten:

– Allt är bra med ”Grynet” men nu möter hon ju tuffare motstånd för varje start. Klarar Vännfors Grynet banunderlaget tror jag att hon kommer att göra ett bra lopp, men ett litet frågetecken finns här då hon aldrig tidigare sprungit på isbana.