Nu när isen är borta från travbanorna startar allt fler travhästar och så även från Stall Gällerstedt.

– Vi har två till start i Boden på tisdag den 22:a och lika många i Umåker på torsdag plus då även två premiehästar vilket alltid är extra spännande, tycker Mats.

När Boden kör lunchtävlingar på tisdag 22 mars så startar såväl Källsjölinus (Ove A Lindqvist kör) som Risåtinder i det åttonde loppet över grunddistansen 2140 meter.

– Källsjölinus står med ett tillägg, han kändes otroligt fin senast 1/3 men la för mycket kraft i en provstart. Nu ska vi spara kraften till loppet och då tycker jag att han är en platskandidat här, Ove kör honom för första gången vilket är intressant. Det blir barfota bak den här gången, berättar Mats.

– Riståtinder har gjort jättefina lopp med två segrar här i vinter och det med krafter kvar båda gångerna trots att han varit missgynnad av brodd. Nu blir det broddfritt och han borde kunna gå en 32-tid men nu startar vi med dubbla tillägg varför plats kanske är det realistiska målet. Ingen ändring mer än att vi alltså tar bort brodden.

Mats kör i Boden även Annbritt Johanssons Nymphe d’Inverne i dagens första lopp:

– Jag känner inte till Nymphe d’Inverne men det är alltid roligt att köra åt Annbritt som är en härligt entusiastisk amatör från Örträsk.

På torsdag 24 mars kör Umåker kvällstävlingar.

I det andra loppet där startar debutanten Lia Lykke över 2140 meter.

– En mycket trevlig häst där jag hade både mamman Eldturi och mormor (Hurtig Turi) en gång i tiden. Lia Lykke är efter Lome Brage vilken som bekant verkligen är en snackhingst. Hon genrepade i torsdags och jag var nöjd med hästen men då hon är en nybörjare handlar det väl mest om att se och lära här i första starten.

Vännfors Grynet skulle ha startat under Umåkers inställda tävlingssöndag 13 mars men gör nu ett nytt försök här istället och det med Joakim Rubertsson i sulkyn.

– Hon vann senaste loppet och allt är fortsatt bra men här blev det ett skitläge. Det handlar om att försöka spara Vännfors Grynets vassa speed så länge som möjligt. Inga ändringar förutom kusken.

På torsdag är det också dags för Stall Gällerstedts första tvååringar att gå ut i premielopp:

– Onyx Kiro (Ove A Lindqvist kör) är en stor och rejäl häst vars mamma (Odile Kiro) var trea i Stoderbyt på sin tid. Jag körde premietiden med honom i onsdags och tycker alltid att det blir spännande när tvååringarna ska ut och lufta sig i såna här sammanhang.

– Vännfors Sessan är en rentravande stor märr som är mycket klok och här under vintern gått från klarhet till klarhet. Hon kommer att klara premietiden galant.