Umåker tävlar på fredag kväll 21 oktober med ett flertal fina lopp på menyn där det är V64Xpress, tillsammans med Romme, som gäller spelmässigt.

– Det blir en trevlig travkväll, menar Mats som selar ut tre hästar från det egna stallet.

Fredagskvällens sjätte lopp körs för kallblod över kortdistansen 1640 meter voltstart där Vännfors Grynet startar från spår 3 i startvolten medan Vännfors Stjärna (Ove A Lindqvist kör) utgår från spår 4 i första tilläggsfållan 1660 meter.

– Vännfors Grynet var duktig vid segern senast och nu är det sprintdistans vilket verkligen är hennes grej. Kanske kör vi i ledningen och då i ett jämnt tempo, det blev ett tufft lopp där vi får ha en platsfundering. Rycktussar och rycklappar, säger Mats.

– Vännfors Stjärna ska Ove köra för första gången vilket känns spännande. Hon var riktigt dålig på grund av brunst i förra starten i Skellefteå. Hon är som bekant gynnad av kortdistans där hon gick en 24-tid i somras. Nu blir det små skygglappar och rycktussar, jag tror hon kan gå en 25-tid och med rätt lopp är ”Stjärna” aldrig ofarlig, menar Mats.

I lopp 7 (V64-2 – Lars Öströms Stolopp) startar Lia Lykke från 2160-fållan:

– Lia Lykke har inte startat sedan kriteriestofinalen där hon var duktig femma, hon har åtgärdats efter det och tränat väldigt bra här på slutet men visst hade det varit bra om hon haft ett lopp i kroppen. Vi har till denna gång ändrat huvudlag för att hon förhoppningsvis ska kunna öppna lite bättre, en platsmöjlighet i ett tufft lopp, säger Mats.

Mats kör också Nimbus Southwind i lopp 8 (V64-4) åt ”Rislandets Bazire” det vill säga amatörtränaren K G Vestman:

– Det blev helt fel i återkomsten senast där Nimbus Southwind gick gå utvändigt men han behövde nog också den genomköraren. Nu blir det eventuellt barfota bak vilket är gynnsamt och jag hoppas att vi ska ha mer tur den här gången, det blev ett halvtufft lopp där vi får sikta in oss på att försöka bli fyra, femma, menar Mats.

I fjol körde Mats in nu tvååriga Liatua som han denna kväll ska köra i premieloppet åt ägaren och amatören Eva Nygren från Vännäs:

– Liatua är syster med Lia Lykke och en liten, trevlig och klok häst som var skoj att köra in i fjol. Sedan i våras är det Eva som äger och tränar henne och får vi inte många galopper på vägen här ska vi klara den här premieuppgiften utan problem.