Stall Gällerstedt selar ut två hästar under Bergsåkers tävlingar på onsdag kväll 2/12.

– Det är nog tiotalet år sedan jag senast startade en häst i ett montélopp, funderar Mats.

Bergsåker står värd för tävlingar första onsdagen i denna julmånad där lopp 4 (V5-2) handlar om ett montélopp för kallblod där Stålville startar med två tillägg i loppet med grunddistansen 2140 meter.

– Caroline (Forsner) red honom i ett testlopp på Umåker för några veckor sedan och var nöjd med det, hon sa att vi kunde starta. Hästen är i bra form men vi ska komma ihåg att monté är något helt nytt för honom även om han ridtränats en hel del. Till och med jag har suttit upp på Stålvilles rygg om än bara i skritt hemma på gården, men det känns givetvis bra att vi får en så skicklig och erfaren ryttarinna som Caroline, menar Mats och berättar att den ojämna tävlingsstrukturen är en anledning till Stålvilles montédebut:

– Han har under den här perioden inte haft ett passande lopp i hela övre Norrland på över två månader, suckar Mats och berättar att det är ungefär tio år sedan stallet gjorde en montéstart förra gången:

– Då var det Stjärnmaggen eller Ivan Express, minns Mats.

På Bergsåker startar även Stålviktor i det sjätte loppet (V5-4) och det med Ove A Lindqvist i sulkyn där 2140 meter väntar:

– Han har fått tunga lopp på slutet där han mestadels gått utvändigt ledaren men gjort det bra varje gång. Senast höll han bra till tredjepriset efter att loppet föregåtts av ett gäng omstarter som han inte mådde bra av. Nu startar Stålviktor från spår tio på tillägg varför det krävs flyt för att vi ska kunna vara med där framme.