När Umåker kör tävlingar på tisdag kväll selar Stall Gällerstedt ut verksamhetens enda varmblod Peppe Lavec till start plus två tvååriga kallblod i kvalloppet.

– Tyvärr hann inte Jocke (skötaren Rubertsson) få klar körlicensen innan anmälningarna men i nästa lopp kommer han att köra ”Peppe”, berättar Mats som nu kör kämpen.

Efter dryga årets uppehåll gjorde Peppe Lavec comeback i Boden för några veckor sedan vilket också var första starten för ”licenshästen” i den gällerstedtska tränarregin.

– Då var Peppe Lavec lite sämre, fick inte fäste och jag tror också att han var lite sliten efter att ha tränats hårt, säger Mats som inte spänner bågen jättehögt den här gången heller.

– Nej, vi fick ett trist utgångsläge med innerspår i tilläggsvolten och får sikta på lite pengar här, menar Mats.

Peppe Lavec ägs och sköts av Jocke Rubertsson som i höst kört provlopp med ”Peppe” för att få körlicens vilken denna torsdag nu är utkvitterad och klar.

– Nästa gång ”Peppe” startar kommer Jocke att debutera i sulkyn, berättar Mats.

I kvalloppet på tisdag startar såväl Guli Kajsa som Risåerland.

– Det är alltid roligt när det blir lite mer allvar för de yngre hästarna och går det som vi hoppas på tisdag är det självklart bra att ha stökat undan kvalet nu som tvååringar.

– Guli Kajsa (Mats kör) är allt bra med, det är en stor häst, hon är lite lurig i volten men klarar hon starten så ska kvaltiden 1.55 inte vara något problem. Det var också tacksamt och en fördel att hon nu får leda volten.

– Risåerland (Ove A Lindqvist sitter upp) träningskörde Jocke i torsdags och drog då på en speed i 1.45-fart på ett bra sätt. Han slänger fortfarande lite med huvudet men det är mycket mindre än tidigare och efter att han sparkat sig lite på bakbenen så har nu fått aluminiumskor fram vilket gör han smidare i gången. Jag tycker även att ”Erland” ska klara kvalet.