Stall Gällerstedt har en flock hästar till start runt kommande veckoslut där Umåkers dubbeltrav självklart är den stora höjdaren.

– Det är alltid en mycket trevlig helg, menar Mats.

Umåker kör sitt årligt traditionella dubbeltrav med Damklubbens kväll fredag och V75-given på lördag.

– Vi har fyra hästar till start fredag och en på lördag, berättar Mats.

I fredagens första lopp startar Lia Lykke.

– Lia Lykke har gjort två bra lopp här som tvåa båda gångerna, trist att hon inte fått vinna trots topprestationerna. Här är det tuffa motståndare, vi är glada om vi kan vara bland de tre men jag ser henne som helgens bästa chans. Samma utrustning som senast med skor, berättar Mats.

Till det tredje loppet, speedrace, över dryga halvvarvet, superkorta 640 meter autostart, selas Vännfors Stjärna ut för att starta från spår fyra i sexhästarfältet.

– Det här blir spännande, Vännfors Stjärna är oerhört snabb men det är självklart konkurrenterna också. Kommer man till ledningen kan man vinna, gör man inte det kan man bli sist. Vi kör med rycktussar och utan skor den här gången.

Fredagens femte lopp är ett försök i Sleipner Cup för fyraåriga kallblod där Risåerland (Ove A Lindqvist kör) och Guli Kajsa startar.

– Risåerland startar mest för att det är på hemmaplan och för att se och lära. Jag hoppas att han ska få ett bra lopp och kunna gå nytt rekord. Nästa start blir 24 maj på Dannero och det fyraåringsloppet är stängt vid 100.000 vilket givetvis är lämpligare.

– Guli Kajsa galopperade senast och det kan jag nästan garantera att hon inte ska göra den här gången men det blev ett väldigt bra lopp och jag har inga större förhoppningar. Vi kör henne barfota bak som senast.

På lördag startar Vännfors Grynet i det andra loppet över kortdistansen 1640 meter.

– Från spår elva ser det svårt ut men Vännfors Grynet känns jättefin i träningen, stämmer det och hon får spara speeden kan hon kanske vara bland de tre men det var ett jobbigt trist utgångsläge.

När Umåker gjort bokslut för sitt dubbeltrav så lunchtävlas det i Skellefteå på måndag 16 maj med stallets Stålviktor och Källsjölinus i programmet.

Stålviktor selas ut i dagens tredje lopp där han startar med ett tillägg, 2160 meter.

– Stålviktor fick ett tungt lopp i årsdebuten men höll bra som femma. Han bör ha gått framåt med det loppet och möter nu ungefär samma motstånd, bland de tre hoppas jag. Barfota fram.

Källsjölinus startar från ett tillägg, 2160 meter, i dagens femte lopp.

– Källsjölinus var allt annat än bra senast men nu har han tränat förbättrat och då vi satt på honom helstängt verkar det ge positiv effekt. Först och främst handlar det dock här om att han ska sköta sig och göra ett fint lopp.