Håkan Persson

Håkan Persson

 

Syssla: Sportchef och kommunikatör på Umåker. Ansvarar bland annat för propositionsskrivandet för Umåker, Lyckseletravet, Skellefteåtravet och Bodentravet. Försöker också vara aktiv med webb-TV via ”Upp eller Ner” och ”Fredagsmagasinet”. Jag har även en lite bisysslor som ordförande i avelvärderingsnämnden för varmblod och konferencier på ASVT Trottex auktioner.

 Född: 12 augusti 1975 och uppväxt i Bredbyn, fyra mil utanför Örnsköldsvik.

 Bor: I en lägenhet i Röbäck, 2140 meter från travbanan.

 Familj: Tonårssönerna Simon och Viktor. Särbo med Madeleine.

 Anknytning till Stall Gällerstedt: Umåkers sportsliga kontakt med Stall Gällerstedt. Ett uppskattat samarbete från min sida.

 Favorithäst(ar): Propulsion är den för dagen som ger mig mest gåshud. Den häst som betytt mest för mig personligen är Youpie som föddes på vår gård i Långnäs/Piteå och vandrade rätt upp i Guld där han även segrade i E.J’s Guldsko på Hagmyren. Han betydde extremt mycket känslomässigt och ekonomiskt under småbarnsperioden.

 Tvåbenta travfavoriter: Många, men ska jag nämna EN favorit blir det Robert Bergh. Jag var tidigt imponerad av honom i hans karriär och han har alltid varit en av mina favoriter. Ett plus för att han både är kusk och tränare på den höga nivån, samt att han har ”glimten i ögat” när det är intervjuer.

 Bästa travminne:  Jag har nog ett tiotal som är kandidater, men spontant sätter jag vår uppfödning Le Mats V75-seger på Solvalla Elitloppssöndagen 2013. Bergh körde själv och vann sedan det stora loppet med Nahar. Regn och rusk, men minns dagen bara med värme och hur Erik Konradsson nöp allt hårdare i min axel under loppet på E-läktaren. Jag vrålade (inte för att Erik nöp mig) hela sista 800m när Bergh gick på i tredjespår. Platskandidater är första tränarsegern med Newspaper Carry på Bergsåker samt när Youpie vann ett Breeders’ Crown-lopp på Örebro och vi hade bilat ner med två småbarn.

 Bästa spelminne: En V75-omgång i november 2003 och jag satt på direktspelet som då var på Travrestaurangen på Umåker. Jag hade gjort ett litet kalkylerat system, tror det var på mellan 100 och 200 kronor. Villkoren trillade in och jag hade alla rätt efter fem avdelningar. Sjätte avdelningen var Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst som jag hade spik på Jorma Kontio med E.V.Cane som ledde in på upploppet…”Tjoff” blev skärmen svart. När bilden kom tillbaka var Jorma på väg till vinnarcirkeln…PUH! Satte även Tabore i sista (vann med nos före jätteskrällen Super Light) och systemet betalade ut drygt 21.000 kronor vilket också blev grunden till att vi kunde betäcka La Concours med Jobie Tempest som i sin tur blev en härlig saga via resultatet Youpie. Lite kuriosa var att både Jorma Kontio och Lennart Forsgren tog en dubbelseger på kupongen. Forsgren levererade värdet bakom Moltas till 23 gånger. Nämner även när jag som 12-åring (preskriberat nu) satte en V65:a på Hagmyren som gav drygt 5.000 kronor och jag köpte en vattensäng för pengarna.

 Irriterande trav/spelminnen: Jag är inte långsint eller så är jag bara glömsk. Jag försöker lägga negativa upplevelser bakom mig och siktar gärna framåt.

 Ser på TV: Väldigt sällan, men gärna Mästarnas Mästare och Superstars. Sjölyckan är också en favorit för dagen.

 Fritidsintressen: Att följa sönernas idrottande och även i ojämna perioder motionera själv. Föredrar cykling, löpning, skidåkning och kämpar med simningen ibland.

 Egna sportmeriter: Jag var strax bakom den lokala kulltoppen i ishockey (spelade pojklagshockey i MoDo med bland andra Niklas Sundström och Stefan Öhman) och fotboll (spelade i pojk- och juniorallsvenskan, samt tränade på division III-nivå). Var med i Ångermanlands J17-lag i fotboll som tog SM-brons, men bidrog bara med några anonyma inhopp. Som äldre är jag stolt över att ha gjort ”En Svensk Klassiker” med bland annat en Vätternrunda på under nio timmar, men framförallt skryter jag gärna över att jag gjorde Ironman Kalmar i augusti 2019 på strax över 12 timmar. (Ironman = 3,86 km simning, 18 mil cykling och 42,2 km löpning i en följd.)