Ernst Nilsson

Ernst Nilsson

Syssla: Traktorförare med Lycksele kommun som arbetsgivare, men går i pension nu till midsommar.

Född: I Lycksele 9 september 1958.

Bor: Aggbacken i Umgransele några mil väster om Lycksele.

 Familj: Singel.

 Anknytning till Stall Gällerstedt: Vi var grannar när Mats bodde i Umgransele under 1990-talet. Sedan då någon gång har jag hela tiden haft häst tillsammans med honom, jag tror det blir fem, sex stycken hittills, men kan inte namnen på alla. En del har inte varit så bra och totalt har det väl varit, så kallade, blandade framgångar. Lappgino är bästa hästen vi haft, men han kom vi inte över förrän som tolvåring. Mys Elden och Sid Dox har också varit nyttiga. I dag är det tvåårsstoet Guli Kajsa som gäller för Mats och jag, hon är riktigt bra stammad efter Bork Odin och med Järvsöfaks som morfar. Det är svårt att få något bättre, men det är ju ingen garanti.

 Favorithäst(ar): På nordsvensksidan tycker jag att Gunnar Melanders Månprinsen A.M. verkligen är ett praktexemplar. Jag har inga direkta favoriter i övrigt, men gillar klart mest kallblod.

 Tvåbenta travfavoriter: Jag är givetvis part i målet, men vill verkligen framhålla Mats som ett mycket bra exempel på hur man målmedvetet kan jobba sig upp för att nu ha en väl fungerande rörelse med många fina hästar och kring detta vill jag verkligen också lyfta hans suveräna hustrun Annika som givetvis har stor del i det hela. Paret har verkligen gjort det mycket bra sedan tiden här i Umgransele. Sen är Sverker Karlsson en stor favorit som jag jobbade med under 20-talet år och det under hans storhetstid inom travet. Det var via Sverker jag tacksamt nog blev trav- och hästintresserad.

 Bästa travminne: När Lappgino 2004 var tvåa och tjänade 50.000 kronor på Solvalla minns jag mycket väl då jag satt där på E-läktaren. Jorma Kontio körde Alsaker Svarten som slog av oss på slutet. När Sid Dox 2016 var tvåa i handicaploppet Guldtäcket på Dannero kommer jag inte heller att glömma. En meter efter mållinjen var han förbi segrande Nova Mollyn.

 Bästa spelminne: När jag vann 92.000 kronor på en V5: på Umåker i början av 2000-talet. Jag hade först tre spikar och sen två helgarderade lopp på slutet, jag tror systemet var på 96 rader. Det var bra utdelning.

 Irriterande trav/spelminnen: Vi var ett gäng från Lycksele som åkte till Dannero, eller om det var Solänget, för att spela Jörgen (E Ahlqvist) som körde Alvar Svenssons Norum Tron från våra trakter. Vi hade spelat ganska rejält där dom hoppade bort segern just före mål. Det var riktigt surt.

 Ser på TV: Mest sport, men just nu finns det ju inte mycket att se förutom travet. Jag ser annars oerhört mycket hockey och håller faktiskt både på Skellefteå AIK i SHL och Björklöven i Allsvenskan.

 Fritidsintressen: Fiske och trav även det inte är lika mycket trav numera som förr i tiden då jag rätt ofta åkte iväg på tävlingar nere vid kusten.

 Egna sportmeriter: Jag spelade fotboll i Blåviksjöns IF och Umgransele FF och även en del bordtennis och bowling. Jag nådde inga större resultat eller framgångar men hade i alla fall roligt och det är väl det viktigaste.

 FOTNOT: I sammanhanget ska också nämnas att Ernst Nilsson sedan många år tillbaka är banchef på Lyckseletravet.